settings icon
share icon
Въпрос

Как ДНК насочва към съществуването на Създател?

Отговор


През хилядолетията вярващите в Бога са изтъквали многобройни аргументи в опит да докажат съществуването на Бога. Различни форми на космологични, онтологични и морални доказателства са били разработени и усъвършенствани с голям успех. Една от често обсъжданите форми на доказателство за Бога е това на сътворението, което е имало много известни поддръжници от Платон до Тома Аквински и след това.

Макар че няколко версии на доказателството за сътворението са валидни и са убедителни за мнозина, неотдавнашните открития на клетъчно ниво предоставиха допълнителни аргументи на привържениците на интелигентния дизайн. През 1953 г. изследователите Франсис Крик и Джеймс Уотсън изясняват структурата на молекулата на ДНК. По този начин те откриват, че ДНК е носител на специфична генетична информация, която е под формата на четирисимволен цифров код. Тази информация се съдържа в подредба на четири химични вещества, които учените представят с буквите A, C, T и G. Последователността на тези химични вещества осигурява указанията, необходими за съставянето на сложни белтъчни молекули, които от своя страна помагат за формирането на различни органи като очи, крила и крака.

Както казва д-р Стивън К. Майер: "Оказва се, че специфични области от молекулата на ДНК, наречени кодиращи области, имат същото свойство на "специфичност на последователността" или "специфична сложност", което характеризира писмените кодове, езиковите текстове и протеиновите молекули. Точно както буквите в азбуката на писмения език могат да предадат определено послание в зависимост от тяхното подреждане, така и последователността от нуклеотидни бази (А, Т, G и С), вписани по протежение на гръбнака на молекулата на ДНК, предават точен набор от инструкции за изграждане на протеини в клетката."

Информационните свойства на молекулата ДНК изглеждат очевидни. Дали обаче този факт сам по себе си ни принуждава да заключим, че причината за тази информация е интелигентен дизайнер? Майер продължава: "Независимо дали разглеждаме йероглифен надпис, част от текст в книга или компютърен софтуер, ако имате информация и я проследите до нейния източник, неизменно стигате до интелигентност. Ето защо, когато откриете информация, вписана по гръбнака на молекулата ДНК в клетката, най-рационалният извод, основан на многократния ни опит, е, че някакъв вид интелигентност е изиграла роля в произхода на тази информация.

Богатите на информация характеристики на ДНК са още едно потвърждение, че нашата вселена е създадена и проектирана от Бога. Както казва апостол Павел в посланието си до църквата в Рим: "Понеже от създаването на света това, което е невидимо у Него, вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така че човеците остават без извинение." (Римляни 1:20). Това вдъхновено изказване е още по очевидно сега, отколкото при първоначалното му написване преди близо 2000 години.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как ДНК насочва към съществуването на Създател?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries