settings icon
share icon
Въпрос

Каква е християнската гледна точка за йога?

Отговор


За много християни на Запад, които не разбират историята на йога, тя е просто средство за физически упражнения, укрепване и подобряване на гъвкавостта на мускулите. Философията зад йога обаче е много повече от физическо усъвършенстване. Тя е древна практика, която произхожда от Индия и за която се смята, че е път към духовно израстване и просветление.

Думата йога означава "обединение", а целта е да се обедини преходната (временна) същност с безкрайния Брахман - хиндуисткото понятие за "Бог". Този бог не е буквално същество, а безлична духовна субстанция, която е едно цяло с природата и космоса. Този възглед се нарича "пантеизъм" - вярата, че всичко е Бог и че реалността се състои само от вселената и природата. Тъй като всичко е Бог, философията на йога не прави разлика между човека и Бога.

Хатха йога е аспектът на йога, който се фокусира върху физическото тяло чрез специални пози, дихателни упражнения и концентрация или медитация. Тя е средство за подготовка на тялото за духовните упражнения с по-малко усилия, за да се постигне просветление. Практикуването на йога се основава на убеждението, че човекът и Бог са едно цяло. Йога е нещо подобно на самопоклонение, прикрито като духовност от високо ниво.

Въпросът е дали е възможно християнинът да отдели физическите аспекти на йога като обикновен метод за упражнения, без да включва духовността или философията зад нея? Йога е възникнала с откровено антихристиянска философия и тази философия не се е променила. Тя учи човека да се съсредоточи върху себе си, вместо върху единствения истински Бог. Тя насърчава участниците в нея да търсят отговорите на трудните житейски въпроси в собственото си съзнание, а не в Божието слово. Освен това оставя човека отворен за измама от страна на Божия враг, който търси жертви, които да отдели от Бога (1 Петрово 5:8).

Каквото и да правим, трябва да го правим за Божия слава (1 Коринтяни 10:31) и би било мъдро да се вслушаме в думите на апостол Павел: " Най-накрая, братя, всичко, което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е любезно, което е благодатно, ако има нещо добродетелно и ако има нещо похвално – това зачитайте." (Филипяни 4:8). Християнинът трябва да бъде внимателен и да се моли за духовна проницателност относно упражняването на йога.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е християнската гледна точка за йога?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries