settings icon
share icon
Въпрос

Може ли християнинът да притежава оръжие?

Отговор


Поради нарастващото ниво на насилие в нашия свят и възхвалата на мира в Писанието, сред християните се водят много спорове относно това дали е уместно християнинът да притежава оръжие. Все пак един цялостен поглед върху Библията предлага прозрение за историческите практики, които дават информация по този въпрос днес.

Имаме примера на апостолите, които са притежавали оръжие. В нощта, когато Исус е предаден, Той моли последователите си да донесат мечове. Те са имали два, които според Исус са били достатъчни (Лука 22:37-39). Когато Исус е арестуван, Петър отрязва ухото на един от слугите на първосвещеника (Йоан 18:10). Исус излекува човека веднага (Лука 22:51) и заповяда на Петър да прибере оръжието си (Йоан 18:11). Притежаването на меч от Петър не е осъдено, а само конкретната му употреба.

При друг случай войници идват да се кръстят от Йоан Кръстител. Когато ги попитал какво да правят, за да живеят за Бога, Йоан им казал: "Не насилвайте никого, нито оклеветявайте; и задоволявайте се със заплатите си." (Лука 3:14). Йоан не им казва да оставят оръжията си.

След това, например, Давид, който възхвалява Бога: "Който учи ръцете ми да воюват, пръстите ми да се бият" (Псалм 144:1). Старият завет съдържа много други примери за благочестиви мъже, които са притежавали и използвали оръжия, обикновено в контекста на войната.

Библията никога не забранява на християните да притежават оръжие, но предлага някои принципи, които трябва да се вземат предвид. Първо, християните са призовани да бъдат миротворци (Матей 5:9). Християнинът, който обмисля закупуването на оръжие, трябва да обмисли с молитва дали това би помогнало за постигането на мир.

Второ, християнинът трябва да притежава оръжие само с цел, която ще почете Бога (1 Коринтяни 10:23). Използването на оръжие за лов, военна служба, правоприлагане или самозащита може да почете Бога. Все пак човек трябва да се замисли за мотивите си да притежава определено оръжие.

Трето, християнинът трябва да спазва местните закони, включително законите за оръжията. В Римляни 13 ясно се казва, че управляващите органи са от Бога и трябва да се подчиняват. Освен това трябва да се молим за управляващите лидери, които контролират нашите общности и нация (1 Тимотей 2:1-2).

В крайна сметка няма нищо греховно в притежаването на пистолет или друго оръжие. Оръжието може да бъде полезно и дори необходимо в някои случаи; в същото време християните трябва внимателно да обмислят мотивите и целите си за притежание на оръжие и трябва да се спазват местните наредби.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли християнинът да притежава оръжие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries