settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява християнското богословие?

Отговор


Думата „богословие“ произлиза от две гръцки думи, означаващи „Бог“ и „дума“. В комбинация думата „богословие“ означава „изучаване на Бог“. Християнската теология е изследване на това, което учи Библията и в какво вярват християните. Много вярващи се отнасят към християнската теология като към нещо, което разделя, нещо, което трябва да се избягва. Всъщност християнската теология трябва да обединява! Божието Слово учи на истина и ние трябва да сме обединени зад тази истина. Да, в християнското богословие има разногласия и спорове. Да, има свобода да не се спори относно несъщественото в християнската теология. В същото време християните трябва да бъдат обединени. Християнската теология, основана на библията, ще ни позволи да разберем по-добре Бог, спасението и нашата мисия в този свят.

За някои думата „богослов“ олицетворява образ на свадливи възрастни мъже, втренчени в прашни томове от древни текстове в слабо осветени стаи, изучавайки неща, напълно отдалечени от реалния живот. Няма нищо по-невярно. Второ Тимотей 3: 16–17 ни казва, че цялото Писание е вдъхновено от Бог, буквално боговдъхновено и е необходимо за нас, защото ни прави завършени, без да ни липсва нищо. Да бъдеш богослов означава да бъдеш този, който търси лицето на Бог, за да се срещне със създателя на Вселената и Неговия Син, Исус Христос, и да Го прегърне като Господар на живота си, така че Той да стане център на нашите желания, привързаности , и знания. Тази интимност се разпространява във всички аспекти на нашия живот - вълнува ни със своите благословии, утешава ни по време на загуби, укрепва ни в нашите слабости и ни поддържа до края на живота ни, когато ще Го видим лице в лице. Писанието е Божията история и колкото повече изучаваме Неговото Слово, толкова по-добре Го познаваме.

По-долу са дадени различните категории на християнското богословие. Разбирането на това, което казва Библията за различните области на християнската теология, е от ключово значение за духовния растеж и ефективността в християнския живот.

Правилна теология / Патрология - изучаването на Бог Отец.

Христология - изследване на Личността и делото на Исус Христос.

Пневматология - изучаване на Личността и делото на Светия Дух.

Библиология - изучаване на Божието Слово.

Сотериология - изследване на спасението чрез Исус Христос.

Християнска антропология - изследване на природата на човечеството.

Хамартиология - изучаване на същността и последиците от греха.

Ангелология - изучаването на ангели.

Християнска демонология - изучаване на демони.

Еклезиология - изследване на същността и мисията на църквата.

Есхатология - изследване на крайните времена / последните дни.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява християнското богословие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries