settings icon
share icon
Въпрос

Правилно ли е да си правим татуировки, ако те са християнски?

Отговор


За подготовка моля прочетете нашата статия за „Какво казва Библията за татуировките и пиърсинга по тялото?“ Отвъд основната тема на тази статия, стои въпросът за християнските татуировки. Приложим ли е същият принцип за татуировките от християнско естество като кръст, християнски девиз или дори библейски стих? Някои християни са открили, че притежаването на татуировки ги прави повече заслужаващи доверие и следователно им дава повече възможности за благовестие с някои групи от хора. Така, какво следва за християнските татуировки?

Очевидно татуировка на кръст е „по-добре“ от татуировка на горящ череп, гола жена или демон. Притежаването на татуировка, която казва, че „Исус спасява“ би могло наистина да започне някакви разговори с хора, които никога не биха доближили проповедник, носещ традиционно облекло. Някои посочват Откровение 19:16 като пример за Исус, който вероятно е имал татуировка на Своето бедро „Цар на царете и Господар на господарите“. Въпросът не е непременно „Дали притежаването на татуировка е грях?“ Въпросът е по-скоро „Дали притежаването на татуировка е добро и необходимо нещо?“ 1 Коринтяни 10:23 заявява: „Всичко е позволено, но не всичко е полезно; всичко е позволено, но не всичко е назидателно.“ Християнските татуировки могат да са „позволени“, но дали са полезни и назидателни?

В 1 Коринтяни 9:22-23 Павел възкликва: „На всички станах всичко, та по всякакъв начин да спася неколцина. Всичко това върша заради благовестието, за да участвувам и аз в него. Да станеш всичко, за да спасиш неколцина е може би единствената добра възможна причина за притежаването на християнска татуировка. Ако притежаването на татуировка наистина отваря врати за благовестието, които иначе биха били затворени, притежаването на християнски татуировки вероятно би „попаднало“ в обхвата наопределението на „ставането всичко“ на Павел. Същевременно, честно казано, е трудно да си представим сценарий, в който наличието на татуировка би предоставило по-голяма възможност за благовестие. Ако човекът не желае да ви слуша поради липсата на татуировка, крайно невероятно е такъв човек наистина да ви слуша поради наличието на татуировка.

С казаното дотук библейски основаното заключение би изглеждало, че ще бъде, че християнските татуировки са позволени, но е крайно съмнително дали те могат да се считат за полезни и назидателни. Християнинът, който смята да си направи татуировка, би трябвало да се помоли за мъдрост (Яков 1:5) и да помоли Господ да го снабди с чисти мотиви и проникновение.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Правилно ли е да си правим татуировки, ако те са християнски?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries