settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията, ако християнинът остане неженен?

Отговор


Често има неправилни разбирания по въпроса за това християнинът да остане неженен, и какво казва Библията за случаите, когато вярващите никога не се женят. В 1 Коринтяни 7:7-8 Павел казва: „Обаче бих желал всички човеци да бъдат, какъвто съм аз. Но всеки има свой особен дар от Бога - един така, а друг иначе. А на неженените и вдовиците казвам: Добро е за тях, ако си останат такива, какъвто съм и аз.” Забележете, той казва, че някои имат дара да останат неженени, а други имат дара на брака. Макар да изглежда така, че почти всеки се жени, Божията воля за всеки един човек не е задължително да се ожени. Павел, например, не е трябвало да се притеснява за допълнителните проблеми и напрежения, които идват заедно с брака и/или семейството. Той отдава целия си живот да разпространява Словото на Бога. Той нямаше да бъде толкова полезен пратеник, ако беше женен.

От друга страна, някои хора се справят по-добре, ако са в екип, като служат на Бог като двойка или като семейство. И двата вида хора са еднакво важни. Не е грях да останете неженен, дори през целия си живот. Най-важното нещо в живота не е да намерите партньор и да имате деца, но да служите на Бога. Трябва да се образоваме относно Божието Слово като четем своите Библии и се молим. Ако помолим Бог да ни се открие, Той ще отговори (Матей 7:7), и ако Го помолим да ни използва, за да изпълни добрите си дела, Той ще направи и това. „Недейте се съобразява с този век, но се преобразявайте чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит какво е Божията воля - това, което е добро, благоугодно на Него и съвършено” (Римляни 12:2).

Състоянието на безбрачие не трябва да се счита за проклятие или за признак, че има „нещо сбъркано” при този, който не е женен. Макар повечето хора да се женят, и макар Библията да показва, че е Божията воля повечето хора да се женят, нежененият християнин в никакъв смисъл не е „втора класа.” Както показва 1 Коринтяни 7, да си неженен не е нищо друго, освен висше призвание. Затова, както с всяко друго нещо в живота, трябва да искаме мъдрост от Бога (Яков 1:5) относно брака. Следването на Божия план, независимо дали той е брак или безбрачие, ще доведе до продуктивността и радостта, които Бог желае за нас.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията, ако християнинът остане неженен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries