settings icon
share icon
Въпрос

Как трябва един християнин да гледа на сексуалното образование?

Отговор


Децата все ще научат за сексуалността от някого. Възможностите са или от техните връстници, порнография, училищна среда, експерименти или техните родители. Най-доброто място за сексуално възпитание е у дома, като естествена част от обучението на децата „в подходящия за него път“ (Притчи 22:6). Бог е дал отговорност на родителите да учат децата на Божията гледна точка във всяка област от живота, включително сексуалността (Ефесяни 6:1-4).

Поради присъщата сложност на човешката сексуалност, физическите аспекти на биологичното възпроизводство не могат да бъдат отделени от моралната отговорност. Независимо дали децата получават сексуално образование в училище или дори в църквата, отговорността на родителите остава да гарантират, че децата им са правилно образовани както относно биологичните, така и моралните аспекти на сексуалността. В много култури днес да се остави на други изграждането на ценности е опасно, особено по отношение на въпросите на сексуалността.

Първо, какво казва Библията за секса? Сексуалността е дар от Бога за нас и трябва да се разглежда като такава. Бог създава секса с две цели: създаване на потомство и изграждане на единство между съпруга и съпругата (Битие 1:28; Матей 19:6; Марк 10:7-8; 1 Коринтяни 7:1-5). Всяка друга употреба на секса е грях (1 Коринтяни 6:9, 18; 1 Солунци 4:3). За съжаление, мнозина в нашия свят не вярват на тези истини. В резултат на това има много извращения на сексуалността и много ненужна болка, причинена от тях. Родителите, които правилно образоват децата си относно секса, могат да помогнат на децата си да различават истината от заблудите, да ходят в мъдрост и в крайна сметка да имат по-пълноценно преживяване на дара на сексуалността.

Повечето съвременни форми за сексуално възпитание представят перверзията, блудството, хомосексуалността и съвместния живот преди брака като „нормални“ прояви на сексуалност. Всяко учение за поставяне на граници е ограничено до избягване на негативни последици. Всичко това противоречи на Писанието (1 Коринтяни 6:9; Левит 20:15-16; Матей 5:28). Родителите християни трябва да участват активно във всички аспекти на образованието на децата си, особено в области, които компрометират Писанието. Родителите трябва да са наясно на какво учат децата им и да коригират всяка погрешна информация, дадена на децата им. Те също трябва да образоват децата си по такъв начин, че да ги подготвят да различават библейската истина от неправилните възгледи на съвременната култура. Бог държи родителите отговорни за възпитанието на децата си (Ефесяни 6:4), а не училищата, църквите или правителствата.

Много родители намират темата за сексуалността за неудобна и смущаваща, но това не трябва да бъде така. Родителите трябва да започнат още когато децата са много малки да говорят откровено с тях, още в предучилищна възраст за телата им и как мъжете и жените са направени по различен начин. Тези разговори преминават естествено в по-сложни области, докато детето узрява. Важно е детето да знае, че може да говори с мама или татко за всичко, което го обърква.

Сексуалната информация ни бомбардира от всички посоки, така че тези разговори между родител и дете трябва да започнат много рано. Преди родителите да позволят на училищната система да да учи децата за сексуалността или морала, те трябва да са сигурни, че децата им вече са научили истината. Затова е изключително важно да сте в крак с това, което децата учат и как прилагат знанията си. Поддържането на постоянен, открит диалог с децата е ключът към запазването на отговорност за това, което учат. Когато родителите са проактивни в обучението на децата си, тези деца имат основа, чрез която да разпознават и отхвърлят погрешните представи, които светът представя като истина.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как трябва един християнин да гледа на сексуалното образование?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries