settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява християнската наука?

Отговор


Християнската наука започва с Мери Бейкър Еди (1821-1910), която прокарва нови идеи за духовността и здравето. Вдъхновена от собствения си опит на излекуване през 1866 г., Еди прекарва години в изучаване на Библията, молитва и търсене на различни методи за лекуване. Резултатът бил система на лечение, което тя нарича „християнска наука” през 1879 г. Нейната книга „Науката и здравето тълкувани спрямо светото Писание” прокарва нови идеи в разбирането на връзката между ума, тялото и духа. Тя продължава дейността си като отваря колеж, църква и издателска къща и уважавания вестник „Крисчън сайънс монитор”. Много хора вярват, че християнската наука е нехристиянски култ заради сходството й с други групи.

Християнската наука учи, че Бог – Отец-Майка на всичко – е напълно добър и изцяло духовен, и че цялото Божие творение, включително истинската природа на всеки човек, е безгрешното духовно подобие на Божествената природа. Тъй като Божието творение е добро, злини като болести, смърт и грях не може да са част от фундаменталната действителност. Те са по-скоро резултат от живота без Бога. Молитвата е основният начин да се приближаваме към Бог и да изцелим човешките болести. Това се различава от Библията, която учи, че човек се ражда в грях, който се наследява от грехопадението на Адам, и че грехът ни отделя от Бога. Без Божията спасителна благодат чрез смъртта на Христос на кръста, ние никога няма да бъдем изцелени от върховната болест – греха.

Вместо да учат, че Исус лекува нашата духовна болест (виж Исая 53:3), последователите на християнската наука виждат служението на Исус като тяхна собствена парадигма за изцеление, като вярват, че то демонстрира централното място на излекуването в самото спасение. Последователите на това учение се молят, за да може всеки ден да осъзнават повече истината за Бог и Божията любов и за да преживеят и да помогнат и на останалите да преживеят хармонизиращите, изцелителни въздействия на това разбиране.

За повечето последователи на християнската наука, духовното изцеление е по-ефективно и за предпочитане и в резултат на това се обръщат към силата на молитвата вместо към медицинско лечение. Държавните власти от време на време поставят под въпрос този подход, особено при обстоятелства, където се отказва медицинско лечение на малолетни лица. Обаче няма църковна политика, която да задължава членовете по отношение на решенията им относно тяхното здраве.

Християнската наука няма служители. Вместо това, Библията и „Науката и здравето” действат като пастор и проповедник. Всеки ден се изучават уроци от Библията, а в неделя двама представители на миряните от всяко събрание четат на глас. Църквите на християнската наука също провеждат седмични събрания за свидетелства, на които членовете на събранието разказват преживявания за изцеление и новорождение.

От всички „християнски” култове, които съществуват, „християнската наука” има най-подвеждащо название. Християнската наука не е нито християнска, нито се основава на наука. Тя отрича всички основни истини на това, което прави една верска система „християнска”. Християнската наука практически се противопоставя на науката и показва мистична духовност от типа на „новата епоха”, като път за физическо и духовно изцеление. Тя трябва да бъде разпозната и отхвърлена като антихристиянски култ, какъвто е.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява християнската наука?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries