settings icon
share icon
Въпрос

Как трябва да гледа християнинът на лекарствата, предписани с рецепта?

Отговор


Много християни се борят с решенията си относно приемането на правилни медицински терапии, включително употребата на лекарства с рецепта. Библията не ни дава много по този въпрос, но ако разгледаме целите на лекарствата с рецепта, можем да представим идеален подход към употребата им, основан на библейски принципи. От Писанието знаем, че лошото здраве, болестите и смъртта са резултат от греха в света. Голяма част от земното служение на Исус е свързана с борбата с това проклятие, тъй като Той е изцелявал хора навсякъде, където ходил (вж. Матей 15:31). Исус е точното представяне на Божието същество (Евреи 1:3) и като изцелява хората, Той ни показва Божието състрадание и самоличността Си на Велик лекар, който един ден ще възстанови здравето на цялото творение (Римляни 8:18-25).

И така, от служението на Исус става ясно, че да се търси изцеление не е погрешно; всъщност е много правилно! Освен това Лука, авторът на Евангелието от Лука и на Деяния на апостолите, е бил лекар (Колосяни 4:14). Д-р Лука може и да не е издавал рецепти по начина, по който го правят лекарите днес, но той се е занимавал с лечението на физическите заболявания на хората, като е използвал лекарствата и методите на лечение по онова време.

В дните преди лекарствата с рецепта хората са търсили облекчение на болката по други начини. В Притчи 31:6-7 се споменава, че алкохолът се дава на неизлечимо болни и други страдащи. Също така в 1 Тимотей 5:23 Павел съветва Тимотей да изпие малко вино, за да облекчи стомашното си заболяване. Тъй като все още не са били разработени други лекарства, ферментиралите напитки често са били използвани като средства за облекчаване на болката и страданието и употребата на такива аналгетици е одобрена в Божието слово.

Също така трябва да имаме предвид, че повечето от днешните лекарства, предписвани с рецепта, се основават на елементи, които се срещат естествено в творението. Лекарят може да предпише например Амоксил, но откъде се е появил този антибиотик? Той произхожда от вещество, произвеждано от синьо-зелена плесен, наречена Penicillium notatum. Откъде идва плесента? Бог го е създал. Така че можем да кажем, че Бог е създал пеницилиновата плесен и ѝ е дал полезното свойство да убива инфекциозните бактерии. След това Бог е позволил на хората да открият това свойство, да изолират действащото вещество и да го пречистят за употреба в човешкия организъм. Грешно ли е да се използва собственото Божие творение, за да се подобри здравето на човечеството? Съвсем не. Всъщност Той се прославя в такива открития.

Всичко това трябва да ни помогне да решим как да мислим за лекарствата, отпускани с рецепта. Няма нищо лошо в това да потърсим помощта на лекар, когато сме болни. Няма нищо лошо в това да приемаме лекарствата, които лекарят ни предписва, по начина, по който са предписани. Съществуват ли опасности и странични ефекти, свързани с лекарствата, отпускани с рецепта? Да, разбира се, и лекарите и фармацевтите ще ви обяснят рисковете. Възможно ли е да се злоупотребява с лекарства, отпускани с рецепта, да се прекалява с тях или да се развие нежелана зависимост? Да, и Божиите деца никога не трябва да позволяват да бъдат подложени на привичен контрол от страна на дадено вещество (вж. 1 Коринтяни 6:12 за този принцип, изложен в друг контекст).

В края на краищата употребата на лекарства с рецепта от християнина е между него и Господ. Библията не заповядва употребата на лекарствени средства, но със сигурност не я и забранява. Божието дете трябва да се грижи за тялото си като за храм на Светия Дух (1 Коринтяни 6:19-20). Това означава да полагаме превантивни грижи, да се храним здравословно и да правим подходящи физически упражнения. Това означава също така да се възползва от мъдростта, която Бог е дал на опитни изследователи и лекари. Ние разбираме, че Бог е Лечителят, независимо с какви средства лекува, и отдаваме славата на Него.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как трябва да гледа християнинът на лекарствата, предписани с рецепта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries