settings icon
share icon
Въпрос

Може ли християнинът да се кандидатира за политическа длъжност?

Отговор


Дали християните трябва да се кандидатират за политически постове или не, е въпрос, който предизвиква силни реакции. В Библията няма директни препратки към християни, които да се кандидатират за политически постове. Но има християнски принципи, които можем да приложим при вземането на решение дали да се кандидатираме за политическа длъжност. Всеки, който обмисля да се кандидатира за политическа длъжност, би било добре да обмисли тези принципи и да потърси в молитва Божията воля за своя живот.

Няма съмнение, че държавите, в които политическите служители се избират от гражданите, са държави, които насърчават свободата. Християните в много страни по света са потиснати и преследвани, страдат от правителства, които са безсилни да променят, и от правителства, които мразят вярата им и заглушават гласовете им. Тези вярващи проповядват Евангелието на Исус Христос с риск за собствения си живот. В други страни християните са получили правото да говорят за своите лидери и да ги избират, без да се страхуват за себе си или за семействата си.

Лидерите, които избираме, имат голямо влияние върху нашите свободи. Те могат да изберат да защитят правата на гражданите да се покланят и да разпространяват Евангелието или да ограничат тези права. Те могат да водят своите нации към праведност или към морална катастрофа. Ясно е, че колкото повече ангажирани християни са част от правителството - независимо дали на по-ниско или по-високо ниво, толкова повече религиозни свободи ще бъдат пазени. Християните в политиката могат да предизвикат отчаяно необходимите промени в културата. Ярък пример за това е Уилям Уилбърфорс, английски политик от XIX в., който в продължение на десетилетия води кампания за прекратяване на отвратителната търговия с роби, процъфтяваща по онова време. Кампанията му в крайна сметка е успешна и днес той е възхваляван за смелостта и отдадеността си на християнските принципи.

В същото време има една стара поговорка: "Политиката е мръсна работа." Политиците, дори и тези с най-добри мотиви, са в опасност да бъдат корумпирани от системата, която търгува с власт. Лицата, заемащи политически длъжности, особено на по-високите нива, са ухажвани от онези, които се надяват да спечелят благоразположение в опит да развият собствените си програми. Където са концентрирани пари и власт, там алчността и алчността винаги са наблизо. Има голяма опасност за християните, които участват в светските политически системи, и трябва да се внимава да бъдат в този свят, но не и от него. Може би никъде в живота не е по-вярно, че "лошото общество разваля добрия характер" (1 Коринтяни 15:33), отколкото в местата на политическата власт.

Исус казва, че Неговото царство не е от този свят (Йоан 18:36). Царството на Христос не е свързано със земни политически системи или национални правителства. Светът, за който християните трябва да се грижат, е духовната сфера, а не светската. Няма нищо лошо в това християните да участват в политиката, стига да помнят, че трябва да бъдем посланици на Христос на земята. Това е основната ни длъжностна характеристика, а целта ни е да призоваваме другите да се помирят с Бога чрез Исус (2 Коринтяни 5:20).

И така, трябва ли християнинът да се кандидатира за политическа длъжност? За някои християни отговорът е категорично "не", а за други - категорично "да". Това е лично решение, което изисква молитва и мъдрост, която само Бог може да даде и която Той обещава да даде на онези, които наистина я търсят (Яков 1:5). Християнските политици трябва да помнят, че дългът им към Господ трябва да има предимство пред служебните им задължения. Павел ни казва, че каквото и да правим, трябва да го правим за слава на Господа, а не за наша собствена (1 Коринтяни 10:31; Колосяни 3:17). Ако един християнин се стреми към длъжност, то трябва да е само ако може да изпълнява вярно задълженията на тази длъжност за слава Божия и без да прави компромиси с християнските принципи.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли християнинът да се кандидатира за политическа длъжност?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries