settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християните да ходят на партита? Какво казва Библията за партитата?

Отговор


Краткият отговор на този въпрос е: "Зависи от партито." Партитата са популярни, защото са забавна възможност да се съберем с приятели, да се запознаем с нови хора, да се отпуснем и да се насладим на компанията си. Като човешки същества ние сме създадени да бъдем социални същества. Живеем в групи, работим в групи и общуваме в групи. Така че, когато желаем да се забавляваме, ние отговаряме на нуждата от човешко взаимодействие, забавление и релаксация. Това е нормално и естествено.

За християните желанието за човешко общуване има допълнителното измерение на желанието и нуждата от общуване. Гръцката дума, преведена като "общение" в Новия завет, е koinonia, която означава "партньорство, участие, социално взаимодействие и общуване". Важното понятие за християнското общение е "партньорство". Библията ни казва, че сме призовани в общение (партньорство) с Христос (1 Коринтяни 1:9), с Отца (1 Йоан 1:3) и със Светия Дух (Филипяни 2:1). Йоан ни казва, че като вярващи ние имаме общение помежду си по силата на кръвта, която Исус проля за нас на кръста (1 Йоан 1:7). Павел добавя идеята, че да общуваме с Христос означава да участваме в Неговото страдание (Филипяни 3:10). Също така сме предупредени, че не трябва да имаме общение със злото (1 Коринтяни 10:20). Точно както светлината и тъмнината са несъвместими, така не трябва да има общение между християните и греха.

Проблемът с въпроса "Трябва ли християните да ходят на партита?" е, че "партитата", за които се пита, почти винаги не са "партита на общението". Няма причина дори да се задава въпросът за партита, които са насочени към християнското общение. Не, този въпрос почти винаги е свързан с партита, които включват прекомерно количество алкохол, пиене от непълнолетни, наркотици и/или секс. Разбира се, има и нехристияни, които могат да се забавляват невинно, но парти, което включва неща, които са неморални и/или незаконни, трябва да се избягва. Като вярващи ние трябва да се пазим от изкушения, като помним, че "Лошите другари покваряват добрите нрави“" (1 Коринтяни 15:33). Освен това посещаването на партита, на които се извършват греховни дейности - дори и да не участваме в тях - отслабва нашето свидетелство и уронва името на Христос (Римляни 2:24). "Всеки, който изповяда Господнето име, да отстъпи от неправдата" (2 Тимотей 2:19).

Има хора, които биха могли да разглеждат ходенето на партита като възможност да споделят Христос с невярващите, и макар че винаги трябва да сме готови с отговор за надеждата в нас (1 Петрово 3:15), това предполага, че невярващите на партито се интересуват от Евангелието. Рядко такава възможност се появява на парти, на което се пие, употребяват се наркотици и има сексуални действия. Ето защо, макар че християните трябва да използват всяка възможност за общуване с други вярващи, трябва да сме предпазливи по отношение на това дали се отваряме за изкушения или за нещо, което би компрометирало живота ни в Христос и свидетелството ни пред наблюдаващия свят.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християните да ходят на партита? Какво казва Библията за партитата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries