settings icon
share icon
Въпрос

Какво говори Библията за това да бъдеш майка християнка?

Отговор


Да бъдеш майка е много важна роля, която Господ е избрал да даде на много жени. На майките е заповядано да обичат децата си в Тит 2:4-5, където се казва, „за да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си, да са разбрани, целомъдри, да работят у домовете си, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.” В Исая 49:15а Библията говори, „Може ли жена да забрави сучещото си дете, та да се не смили за чадото на утробата си?” Кога започва майчинството?

Децата са подарък от Господа (Псалом 127:3-5). В Тит 2:4 се появява гръцката дума „phileoteknos”. Тази дума представя специален вид „майчина любов”. Идеята, която произтича от тази дума, е да „предпочитаме” нашите деца, да се „грижим” за тях, да ги „отглеждаме”, да ги „прегръщаме нежно”, „да задоволяваме нуждите им”, „нежно да се отнасяме приятелски” към всяко едно като уникално творение от ръката на Бог. На нас ни е заповядано в Писанието да разберем „майчината любов” като наша отговорност. И на майките, и на бащите е заповядано в Словото да правят няколко неща:

Присъствие – сутрин, обяд, вечер (Второзаконие 6:6-7)

Включване – взаимодействие, разговаряне, мислене и вървене през живота заедно (Ефесяни 6:4)

Преподаване – Писанието, библейския светоглед (Псалом 78:5-6, Второзаконие 4:10, Ефесяни 6:4)

Обучение – помагане на детето да развие умения и открие силните си страни (Притчи 22:6)

Дисциплина – преподаване за страха от Господа, ясно и постоянно установени граници, любящо, решително (Ефесяни 6:4, Евреи 12:5-11, Притчи 13:24, 19:18, 22:15, 23:13-14, 29:15-17)

Отглеждане – осигуряване на среда на постоянна вербална подкрепа, свобода да се провалят, приемане, привързаност и безусловна любов (Тит 2:4, 2 Тимотей 1:7, Ефесяни 4:29-32, 5:1-2, Галатяни 5:22, 1 Петрово 3:8-9)

Възпитание в цялост – живот, основан на думите, да бъдеш модел, от който детето може да се научи на същността на богоугодния живот (Второзаконие 4:9, 15, 23; Притчи 10:9, 11:3; Псалом 37:18, 37).

Библията никога не заповядва на всяка жена да бъде майка. Обаче, тя казва, че онези, които Господ благославя да бъдат майки, трябва да поемат сериозно тази отговорност. Майките имат неповторима и решаващо важна роля в живота на децата си. Майчинството не е скучно задължение или неприятна задача. Точно както майката носи детето си през бременността и точно както майката храни и се грижи за детето в невръстна възраст – майките играят продължаващата роля в живота на децата си, тийнейджърите, младите и дори възрастните си деца. Ролята на майчинството трябва да се променя и развива, но любовта, грижата, отглеждането и насърчението, което дава майката, никога не трябва да престава.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво говори Библията за това да бъдеш майка християнка?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries