settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява християнската медитация?

Отговор


Псалм 19:14 казва: „Думите на устата ми и размишленията [медитацията] на сърцето ми нека бъдат угодни пред Тебе, Господи, канара моя и избавителю мой.” Какво представлява тогава християнската медитация и как трябва да размишлява или медитира един християнин? За нещастие думата „медитация” може да носи значение за нещо мистично. За някои тя е очистване на ума докато седят в необичайна поза. За други медитацията е общуване със света на духовете около нас. Най-категорично казваме, че такъв тип концепции не характеризират християнското размишление или медитация.

Християнската медитация няма нищо общо с практики, чиято основа е източния мистицизъм. Те включват лекцио дивина, трансцедентална медитация и много форми на това, което се нарича съзерцателна молитва. Тези практики имат за своя основа опасната предпоставка, че трябва да „чуем Божия глас” не през Неговото Слово, а чрез лично откровение чрез медитация. Някои църкви са пълни с хора, които мислят, че чуват „слово от Господ”, като често противоречат едни на други и така причиняват безкрайни разделения в Христовото тяло. Християните не трябва да изоставят Божието Слово, което е „Боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата, за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено подготвен за всяко добро дело” (2 Тимотей 3:16-17). Ако Библията е достатъчна, за да ни екипира напълно за всяко добро дело, как можем да мислим, че трябва да търсим мистично преживяване вместо нея или в допълнения към нея?

Християнската медитация трябва да бъде изцяло върху Словото на Бога и това, което то ни открива за Него. Давид откри, че това е така, и описа благословения човек като някой, който „се наслаждава в закона на Господа и в Неговия закон се поучава ден и нощ” (Псалм 1:2). Истинската християнска медитация е активен мисловен процес, при който ние се предаваме на изучаване на Словото, като се молим над него и молим Бог да ни даде разбиране чрез Духа, който е обещал да ни води във „всяка истина” (Йоан 16:13). След това трябва да приложим тази истина, като се подчиняваме на Писанията като на ръководство за живота и практиката, когато се занимаваме с ежедневните си дела. Това води до духовен растеж и съзряване в Божиите неща, тъй като се обучаваме от Неговия Святи Дух.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява християнската медитация?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries