settings icon
share icon
Въпрос

Кога една семейна двойка християни трябва да потърси брачно съветничество?

Отговор


Всяка двойка, която има проблеми в брака си, трябва да потърси консултация възможно по-рано. Всеки брак има трудности и предизвикателства, които могат да създадат пропасти, твърде широки за преодоляване ако не бъдат разрешени своевременно. Двойката не търси помощ при проблеми достатъчно рано за да спаси брака, много често или от гордост, или от срам. Те чакат, докато бъдат нанесени толкова много щети, че бракът вече е мъртъв и съветникът няма с какво да работи. Притчи 11:14 казва: „Където няма мъдро ръководене, народът пропада, а в многото съветници има безопасност.“ Когато сме изправени пред битки, които са твърде големи, за да ги водим сами, мъдрите хора търсят мъдър съвет.

Проблеми в брака, които се повтарят, са като пътни знаци, предупреждаващи за предстояща опасност. Някои от тези пътни знаци са:

1. Неспособност за разрешаване на конфликт по здравословен начин.
2. Единият партньор доминира във връзката, така че нуждите на другия да не бъдат задоволени.
3. Неспособност за компромис.
4. Всеки от партньорите излиза извън брака, за да "оправи" проблемите.
5. Срив в комуникацията.
6. Объркване относно ролите на всеки съпруг в брака.
7. Порнография.
8. Измама.
9. Несъгласие относно начина на родителство.
10. Пристрастявания

Когато една двойка разпознае някой от тези предупредителни знаци, е мъдро да потърси богоугоден съвет. Въпреки това, не всички съвети, които се представят като „християнски“, се основават на истината на Божието Слово. Приятелите и семейството може да са добронамерени, но могат да предложат небиблейски решения, които само объркват и влошават проблема. Съветникът трябва да бъде избран въз основа на неговата или нейната философия и придържане към Писанието като основа за емоционално здраве. Много ужасни истории идват от хора, които са търсили съвет от тези, на които са имали доверие, само за да намерят „вълци в овчи кожи“ (Матей 7:15), които са извинили греха и са посъветвали онеправдания съпруг „да го преодолее“.

Няколко въпроса в първоначалната среща могат да елиминират някои от тези „вълци в овчи кожи“, преди да бъдат пропилени време и пари за тях. Консултантите, които съветват семейни двойки, трябва да имат предвид следното:

1. Къде консултантът е получил обучение или лиценз? Вероятността да получите библейски-основана терапия е по-голяма, ако консултантът е бил обучен чрез християнска програма за консултиране, а не чрез светска организация или университет. Държавният лиценз не гарантира, че ще получите по-добър съвет. Отлични съвети според Писанията могат да бъдат намерени чрез местни пастори, непрофесионални съветници и групи за подкрепа.
2. Този съветник има ли опит в справянето с конкретните проблеми? Няколко ключови въпроса като: "Какъв е вашият подход към пристрастяването с порнография?" ще ви помогне да решите дали сте съгласни или не с гледната точка на този съветник.
3. Съгласни ли сте с философията и/или религиозната принадлежност на този съветник? Има секти и деноминации, които носят знамето на „християни“, но може да са твърде далеч извън системата от религиозните вярвания на семейната двойката, за да могат да се възползват от консултирането. Изборът на съветник според религиозните разбирания на двойката може да направи консултирането по-ефективно.

Няма нищо, което да обещае перфектен резултат, но разглеждането на тези въпроси може да помогне за стесняване на кръга. Бог е за брака; Той мрази развода (Малахия 2:16). Първата стъпка, която една двойка трябва да направи, е да помоли Бог да ги насочи към правилния съветник. Може да отнеме малко време за проучване, но намирането на съветник, който може да внесе божествена мъдрост в един проблемен брак си струва всяко усилие.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кога една семейна двойка християни трябва да потърси брачно съветничество?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries