settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да преживея радост в моя християнски живот?

Отговор


Дори и най-посветеният християнин може да преживее периоди на тъга и депресия. В Библията виждаме много примери за това. На Йов му се искаше никога да не се беше раждал (Йов 3:11). Давид се молеше да бъде взет на място, където нямаше да му се налага да се сблъсква с реалността (Псалм 55:6-8). Илия, дори и след победата над 450-те пророци на Ваал с огън, призован от небето (3 Царе 18:16-46) избяга в пустинята и помоли Бог да му вземе живота (3 Царе 19:3-5).

Затова, как можем да победим тези безрадостни дни? Можем да видим как същите тези хора победиха техните периоди на депресия. Йов каза, че ако се молим и помним своите благословения, Бог ще ни върне радостта и правдата (Йов 33:26). Давид написа, че изучаването на Божието Слово може да ни донесе радост (Псалм 19:8). Той също осъзна, че трябва да хвали Бог дори, когато се намира в отчаяние (Псалм 42:5). В случая с Илия, Бог го остави да си почине за известно време и след това изпрати един човек, Елисей, който да му помогне (3 Царе 19:19-21). Също се нуждаем от приятели, с които можем да споделяме болката и скръбта си (Еклесиаст 4:9-12). Може да е полезно да споделяме своите чувства с приятел, който е християнин. Може да се изненадаме, като открием, че той или тя са се борили със същите неща, през които минаваме.

Най-важно е да осъзнаем, че със сигурност постоянното фокусиране върху себе си, своите проблеми, болки и особено своето минало, никога няма да донесе истинска духовна радост. Радостта не се намира в материализма, нито в психотерапията, и със сигурност не се намира в обсебването от себе си. Тя се намира в Христос. Ние, които принадлежим на Господ „се хвалим с Христос Исус, и не уповаваме на плътта” (Филипяни 3:3). Да познаваме Христос означава да имаме истинска представа за себе си и истинско духовно прозрение, които не ни дават възможност да се хвалим със себе си, със своята мъдрост, сила, богатства или доброта, а само в Христос – в Неговата мъдрост и сила, в Неговите богатства и доброта, и единствено в Неговата личност. Ако останем в Него, потопим себе си в Неговото Слово и се стремим да Го познаем по-отблизо, нашата „радост ще бъде пълна” (Йоан 15:1-11).

Накрая, помнете, че можем да намерим истинска радост единствено чрез Святия Дух на Бога (Псалм 51:11-12; Галатяни 5:22; 1 Солунци 1:6). Не можем да направим нищо без Божията сила (2 Коринтяни 12:10, 13:4). Дори, колкото по-упорито се опитваме да сме радостни чрез своите собствени усилия, толкова по-нещастни можем да станем. Облегнете се на Господните ръце (Матей 11:28-30) и търсете Неговото лице чрез молитва и Писанието. „А Бог на надеждата да ви изпълни с пълна радост и мир във вярата, така че чрез силата на Святия Дух да се преумножава надеждата ви” (Римляни 15:13).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да преживея радост в моя християнски живот?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries