settings icon
share icon
Въпрос

Може ли християнинът да има хобита?

Отговор


Хобито е нещо, което правим извън обичайната си работа за удоволствие или за почивка. Например това може да е туризъм, дървообработване, свирене на инструмент, четене, игри или безброй други занимания. Бог знае, че от време на време имаме нужда да се отпуснем и просто да се забавляваме, но трябва да се забавляваме чисто и богоугодно, а не светски, греховно. И така, погрешно ли е християните да имат хобита? Не непременно. Повечето хобита са неутрални и не са нито правилни, нито погрешни. Ключът е в отношението на човека, който участва в хобито.

Павел пише следното: " и каквото и да вършите със слово или дело, вършете всичко в името на Господ Исус, като благодарите чрез Него на Бога Отца." (Колосяни 3:17). Той пише също: "И тъй, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава." (1 Коринтяни 10:31). Истинският барометър за нашите хобита трябва да бъде дали те прославят Бога, дали ги възприемаме като дарове от Бога, за които сме благодарни, и дали не отвличат вниманието ни от Него. Толкова много от нашите развлечения днес се коренят в греха, прославят го и подхранват похотта на плътта и похотта на очите. Трябва да внимаваме хобитата ни да не са вкоренени в греха.

Хобитата могат да бъдат погрешни, ако ги имаме, за да избягаме от Бога, или ги имаме с погрешна нагласа. Можем да участваме в спортни занимания и да се наслаждаваме на другарството и упражненията, които спортът ни осигурява. Но ако състезателната ни природа ни кара да проклинаме, когато губим или играем зле, ако мамим на таблото за резултати или ако започнем да гледаме на противниците си като на врагове, тогава това би било погрешно и не прославя Бога. Самите спортове не са погрешни, но участието ни в тях става греховно заради отношението и подхода ни към тях. Но ако се наслаждаваме на тези дейности с отношение на благодарност към Бога и участието в тях не пречи на връзката ни с Него, тогава спортът или хобито оказват положително влияние в живота ни.

Изкушението при хобитата е да ги използваме като бягство от живота и съответно от Бога. Те могат да ни лишат от време, да се превърнат в идоли в живота ни и да ни отклонят от прославянето на Бога във всичко. Имаме невероятна свобода в Христос, но Павел ни предупреждава за това: "Защото вие, братя, към свобода бяхте призвани; само не употребявайте свободата си за повод да се разобуздава плътта, но с любов служете си един на друг." (Галатяни 5:13).

Отново, хобитата не са непременно погрешни, но когато ни поглъщат и отвличат погледа ни от Христос, тогава те определено са погрешни. Дори най-невинните хобита, които ни поглъщат, са тежести, които трябва да оставим настрана, защото ни забавят в нашето състезание, което е християнският живот (Евреи 12:1). Един добър тест е следният: колко важно е това хоби за мен? Достатъчен ли е само Господ? Ако то ми бъде отнето, дали все още ще бъда доволен в Христос? И така, да, християните могат да имат хобита, но трябва да сме сигурни, че те никога няма да заменят Христос. Това е изкушението и ние трябва да сме сигурни, че го избягваме.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли християнинът да има хобита?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries