settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да търся в приятелка християнка?

Отговор


Този вид връзки, които виждаме днес, не се споменават в Библията. Вместо това, Библията говори за принципи за брака. Връзките днес са начин мъжете и жените да се оценят един друг като потенциални съпрузи. Това означава, че една вярваща приятелка трябва да бъде преди всичко потенциален брачен партньор. Християнинът трябва да търси жена, с която да прекара живота си, а не просто някой, с когото да се забавлява. Ако един мъж не е готов да се ожени, той не трябва да търси гадже християнка.

Когато един мъж търси приятелка, най-важното , което тя трябва да притежава (като негова потенциална бъдеща съпруга и човек, който ще има голямо влияние в живота му) е спасение в Господ Исус Христос и живот, живян в послушание на Него. Във 2 Коринтяни 6:14 Павел ни казва да не бъдем „впрягани заедно“ с невярващите. Ако една жена няма вяра в Исус Христос, един мъж християнин би бил неразумен да я разглежда като приятелка и/или съпруга.

Въпреки това, само защото една жена е християнка, тя не е непременно перфектната за всеки християнин. Важно е да вземем предвид други аспекти на това, да бъдем „впрегнати заедно“. Например сходни духовни цели, доктринални вярвания и възгледи за живота са изключително важни съображения. Освен това е разумно да обмислите по-практични неща като енергичност, общи интереси и очаквания относно семейството и начина на живот. Много мъже се женят за жени само въз основа на емоционално или физическо привличане и това може да доведе до катастрофа.

Библията дава някои насоки относно характера, който мъжът трябва да търси в една християнска приятелка. Една християнка ще проявява дух на подчинение на Господа. Апостол Павел казва на съпругите, че трябва да се подчиняват на мъжете си като на Господа (Ефесяни 5:22-24). Ако тя не е в състояние да се подчини на Господ, тя вероятно няма да види стойността на подчинението на съпруга си, когато дойде такова време. Важно е да запомните, че характерът на подчинение е духовно качество, а не личностна черта. Приятната личност не отговаря непременно на покорен дух, нито пък енергичната или волева личност съответства непременно на своенравен дух. Една жена ще бъде покорна до степента, в която е повлияна от Божия Дух и ще бъде повлияна от Неговия Дух до степента, в която Го обича и прекарва време в Неговото Слово.

Една християнка трябва да се възползва и да благославя съпруга си. Тя трябва да бъде негов помощник, според най-ранния библейски пример на Адам и Ева. Тя трябва да бъде подходящ помощник за неговата мисия и призвание. Ако е призован да бъде пастор или мисионер, например, той трябва да потърси приятелка християнка, която чувства същото призвание. Ако изпитва силно желание за голямо семейство, трябва да намери жена, която се чувства по същия начин. Но най-вече, според призива към всички нас да бъдем посланици на Христос (2 Коринтяни 5:20), мъжът трябва да избере жена, която да му помага, а не да му пречи в това отношение. Тя трябва да проявява отдаденост на молитвата (1 Солунци 5:16), насърчение (1 Солунци 5:11), служене на другите (Евреи 6:10) и мъдростта, която идва от познаването на Божието Слово (Колосяни 3:16). Това е такаважена, която ще бъде наистина полезна за един мъж християнин.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да търся в приятелка християнка?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries