settings icon
share icon
Въпрос

Християнски пост – какво казва Библията?

Отговор


Писанието не заповядва християните да постят. Това не е нещо, което Бог изисква или иска от християните. В същото време Библията представя постенето като нещо, което е добро, полезно и очаквано. В книгата Деяния е записано как християни постят преди да вземат важни решения (Деяния 13:4; 14:23). Постът и молитвата често са свързани едно с друго (Лука 2:37; 5:33). Твърде често фокусът на постенето е върху липсата на храна. Вместо това, целта на поста трябва да отмахнете погледа си от нещата в този свят и да се фокусирате върху Бог. Постът е начин да покажете на Бог и на себе си, че сте сериозни във взаимоотношението си с Него. Постенето ви помага да получите нова перспектива и да подновите упованието си в Бог.

Въпреки че постенето в Библията е почти винаги постене от храната, има и други начини за постене. Всяко нещо, от което можете временно да се откажете, за да се съсредоточите по-добре върху Бог, може да бъде сметнато като пост (1 Коринтяни 7:1-5). Постенето трябва да бъде ограничено по време, особено когато постенето е от храна. Продължителни периоди от време без хранене са вредни за тялото. Постенето няма за цел да накаже вашата плът, а да се фокусирате върху Бог. Постенето също не трябва да се смята и като „метод за отслабване”. Не постете, за да свалите килограми, а за да навлезете в по-дълбоко общение с Бог. Да, всеки един може да пости. Някои може да не могат да постят от храна (например диабетиците), но всеки може временно да се откаже от нещо, за да се съсредоточи върху Бог.

Сваляйки погледа си от нещата в този свят, ние можем да се фокусираме по-добре върху Христос. Постенето не е начин да принудиш Бог да направи онова, което искаш. Постенето променя нас, а не Бог. Постът не е начин да се покажеш по-религиозен от другите. Постенето трябва да бъде направено в дух на смирение и с радостно отношение. Матей 6:16-18 заявява, „А когато постите, не бивайте унили, като лицемерите; защото те помрачават лицата си, за да ги виждат човеците, че постят; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда. А ти, когато постиш, помажи главата си и умий лицето си, за да те не виждат човеците, че постиш, но Отец ти, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде.”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Християнски пост – какво казва Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries