settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християните да ходят на лекар?

Отговор


Лекарите са споменати десетки пъти в Библията. Единственият стих, които би могъл да бъде изваден от контекста и да учи, че не трябва да се ходи на лекар, е 2 Летописи 16:12. „А в тридесет и деветата година от царуването си Аса се разболя от болест в краката; обаче макар болестта му да ставаше много тежка, пак в болестта си той не потърси Господа, а лекарите.” (2 Летописи 16:12). Но този конкретен случай включва цялостния възглед на Аса за живота в последните му години (тези на обръщането му срещу Бог в един по-ранен момент от живота му).

Има много стихове, които говорят за използване на „медицински лечения”, като например овързване с бинтове (Исаия 1:6), масло (Яков 5:14), масло и вино (Лука 10:34), листа (Езекиил 47:12), пиене на малко вино (1 Тимотей 5:23) и мехлеми – особено на „балсам в Галаад” (Еремия 8:22). Също така Лука, автор на Деяния и Евангелието на Лука, е посочен от Павел като „възлюбения лекар” (Колосяни 4:14).

Марк 5:25-30 разказва историята на една жена, която имаше проблеми с продължително кръвотечение; проблем, който лекарите не бяха могли да излекуват, въпреки че тя беше ходила при много от тях и беше похарчила всичките си пари по тях. Идвайки при Исус, тя си мислеше, че само ако се докосне до полата на дрехата Му, ще бъде изцелена, и така стана.

Исус в отговор на въпрос на фарисеите защо прекарва време с грешниците, им каза: „Здравите нямат нужда от лекар, а болните.” (Матей 9:12). От горните стихове може да отсеем следните принципи:

1) Лекарите не са Бог и не трябва да се гледа на тях по този начин. Те понякога могат да помогнат, но ще има и случаи, в които всичко, което ще постигнат, е пръскане на пари.

2) Търсенето на лекари и използването на „земни” лекове не се осъждат в Писанието, а по-скоро изглежда, че се използват в Писанието.

3) Трябва да се търси Божията намеса във всяко физическо затруднение(Яков 4:2; 5:13). Той не обещава, че ще отговори по начин, по който ние винаги ще желаем (Исаия 55:8-9), но имаме уверението, че всичко, което Той прави, ще бъде направено с любов и следователно за нашето най-добро (Псалом 145:8 -9).

И така, трябва ли християните да ходят на лекар? Бог ни е създал като интелигентни същества и ни е дал възможност да правим лекарства и да се учим как да възстановяваме телата си. Няма нищо лошо в прилагането на тези знания и способности за физическо изцеление. Лекарите могат да се разглеждат като Божий дар за нас ... средство, чрез което Бог носи изцеление и възстановяване. В същото време, нашата абсолютна вяра и доверие трябва да са в Бога, а не в лекари или лекарства. Както при всички трудни решения, с които се сблъскваме в живота, Бог обещава да ни дава мъдрост, когато се молим за това (Яков 1:5).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християните да ходят на лекар?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries