settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християнинът да използва услуга за запознанства, за да си намери брачен партньор?

Отговор


Библията не говори за услуги за запознанства. Всъщност тя дори не ни казва как да ,,излизаме“ или ,,ходим“, или както и да наричаме процеса, който използваме за да опознаем своя потенциален брачен партньор. В библейски времена това да имаш гадже не е било по същия начин, по който го разбираме днес. Тогава семействата са помагали на младите жени и мъже да се срещнат и сгодят и често са избирали партньори за децата си вместо тях. Днес, докато семейното участие все още е норма в много култури, в много други необвързаните имат повече самостоятелност в това, да си намерят половинка. Някои необвързани не си правят труда да търсят брачен партньор, вярвайки, че Бог ще доведе правилния човек при тях, докато други вечно го търсят, страхувайки се, че могат да го пропуснат. Трябва да има баланс и трябва да помним, че Бог е съвършено любящ (Ефесяни 3:18; 1 Йоаново 3:16-18) и съвършено суверенен над всяка ситуация, желание и нужда (Псалм 109:21; Римляни 8:38- 39). Бог използва нашите решения, други хора и понякога дори модерни технологии, за да подпомогне процеса на сключване на брак.

Преди несемейният християнин да реши да използва който и да е от „по-новите“ методи за намиране на брачен партньор като например използването на християнска услуга за запознанства, е добре да помисли дали това може да създаде някакво вредно поведение. Възможно ли е да сме прекалено придирчиви, търсейки приказния принц или принцеса, и по този начин да ограничаваме възможностите за това, което Бог знае, че е най-добро за нас и което все още не сме обмислили? Не сме ли достатъчно придирчиви, забравяйки, че Бог призовава всички християни да се женят само за други християни (2 Коринтяни 6:14), или обмисляме някой, който е затънал в сериозен, живото-променящ грях, който може да застраши брака? Християнинът трябва да поеме водеща роля във взаимоотношенията и да се увери, че връзката им прославя Христос във всичко. Една християнка трябва да позволи на мъжа да поеме инициативата като лидер, както Бог го е направил. И накрая, като вярващи, ние трябва да можем да стоим на здрава основа, като разчитаме на Господ да ни бъде достатъчен, вместо да изпитваме нужда да се оженим, за да бъдем цялостни като личности. След като решим всички тези въпрос, тогава можем да започнем да търсим жена или мъж с цел брак.

Както при всички решения, и тук трябва да молим Бог да ни напътства ясно. Може да е трудно да срещнем несемейни мъже и жени християни, особено ако повечето от нашите приятели вече са се оженили или омъжили. Можем да се срещаме с други християни, като потърсим християнски групи за несемейни. Може да решим да станем доброволци за кауза, която ни интересува, или да се присъединим към други групи, като трябва да сме уверени, че го правим, защото ни харесва, а не просто защото искаме да срещнем колкото се може повече потенциални брачни партньори. Някои хора предпочитат да се запознаят с бъдещия си съпруг или съпруга си чрез приятели, семейство или при случайна среща навън и много правят точно това. Но други вярват, че са ограничени в хората, които срещат, поради професията си, големината на града или естеството на дейността, с която се занимават. За тези хора може да е разумно да обмислят други методи. Някои от съвременните методи за намиране на половинка включват интернет или онлайн срещи, професионални услуги за намиране на партньори и бързи срещи. Всеки има своите плюсове и минуси и никой не е универсално подходящ за всеки. Преди да приложим който и да е от тези методи, трябва да започнем с молитва като питаме Бог дали това е стъпката, която Той иска да предприемем.

Интернет запознанствата в момента са най-популярният алтернативен начин за запознанства с необвързани. Има няколко християнски услуги за запознанства, както и светски услуги, които позволяват на потребителите да ограничат търсенията си до християни. (Моля, имайте предвид, че Got Questions Ministries не подкрепя конкретен християнски или светски сайт за услуги за запознанства).

Един основен недостатък на интернет запознанствата е, че никога не можете да сте сигурни кой е честен и кой се преправя на такъв, какъвто не е. Резултатът от една измама може да бъде забавен, но може да бъде и смъртоносен. Добра практика е никога да не отговаряте на съобщения от някого от друга държава, освен ако не сте в състояние да извършите задълбочена проверка на миналото на него или нея. Някои от тези хора се опитват да измамят мъжете и жените, които срещат. Бъдете внимателни относно всякакви лични данни, които споделяте чрез онлайн комуникация. Също така е разумно да се срещнете с човека лице в лице, преди да станете твърде емоционално интимни чрез комуникация по имейл. Когато се срещнете за първи път, направете го на обществено място - никога не им позволявайте да ви водят където и да било или да ви заведат някъде, където ще бъдете сами. Разумно е да планирате двойна среща, така че близък приятел да може да изкаже мнението си за този (нека си признаем) напълно непознат. Слушайте инстинктите си и се махнете бързо, ако някога почувствате, че сте в опасност. Въпреки това, като оставим настрана предупрежденията, много щастливи християнски бракове са се случили от интернет запознанства.

Професионалните услуги за намиране на партньори обикновено са по-безопасни от интернет запознанствата, но са по-малко популярни и не винаги имат голяма база данни от хора, от които да избирате. Те могат да бъдат и по-скъпи, обикновено включват по-обширни приложения и изискват някакъв тип проверка на миналото. Но ако се прави безопасно и мъдро, професионалното запознаване може потенциално да доведе до успешен християнски брак.

Бързите срещи са тогава, когато необвързаните обикалят организирано през стая с маси, за да оценят потенциална среща само за няколко минути на ротационен принцип. В края на вечерта те връщат карта, която показва с кого биха желали да бъдат съпоставени. Двойките, които имат взаимен интерес, ще получат взаимна информация за контакт. Отново, ако се направи безопасно и мъдро, това потенциално може да доведе до успешен християнски брак.

Търсете Бог и Той ще изпълни (или промени) вашите желания (Псалм 103:5; Римляни 12:2) по Неговия съвършен начин и в Неговото съвършено време (Римляни 5:6; Римляни 8:26-27). Бихме ли искали нещо по различно? Вижте историята на Исаак и Ревека и как Бог ги събра заедно (Битие 24). Беше суверенно планирано и контролирано от Бог. Бог държи всеки наш момент в Своите ръце (Псалм 31:15) и Той няма да ни позволи да се изплъзнем през нежните Му пръсти. Той държи живота и сърцата ни в ръцете Си и няма да забрави децата Си. Ако Бог планира брак за вас, Той ще го осъществи и ще бъде верен, за да ви напътства във вашата роля да го осъществите. Междувременно търсете Бог в това, което Той има за вас сега. Бог има цел за всеки от нас, несемейни или женени, и е жалко да пропуснете да изживеете целта Му напълно за вас през какъвто и сезон да се намирате, като станете прекалено съсредоточени върху следващия сезон, който Той е подготвил за вас.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християнинът да използва услуга за запознанства, за да си намери брачен партньор?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries