settings icon
share icon
Въпрос

Какви професии може да избере един християн?

Отговор


Понякога си мислим, че християните трябва да се стремят към "християнски професии", като например работа в църква или в пара-църковно служение. Може би осъзнаваме, че християните могат да работят и извън стените на църквата или християнското име, но тогава сме склонни да се ограничим до "подпомагащите" професии. Християните могат да бъдат лекари, медицински сестри, учители, детегледачи, социални работници, служители на правоприлагащите органи или съветници. Но бизнесмен? Адвокат? Техник? Изобретател? Строител? Моден дизайнер? Водещ на новини? Телевизионен продуцент? Музикант? Художник? Ние не сме склонни да посочваме тези професии сред най-желаните за християните. Няма нищо библейско в подобна ограничаваща позиция.

Християните могат да се занимават с почти всяка професия. Павел пише на коринтяните: "Само нека всеки постъпва така, както Господ му е отделил сили, и всеки, както Бог го е призовал; и така заръчвам по всички църкви.. . . Всеки нека си остава в това звание, в което е бил призован във вярата. В положение на роб ли си бил призован? Да не те е грижа (но ако можеш да станеш свободен, по-добре използвай случая);. . . Братя, всеки в каквото е бил призован във вярата, в него нека си остане с Бога." (1 Коринтяни 7:17, 20-21, 24). Павел не казва на вярващите да напуснат настоящата си работа и да станат мисионери или пастори. Той им казва да останат там, където са, и да служат на Бога там. Павел пише нещо подобно на колосяните: "и каквото и да вършите със слово или дело, вършете всичко в името на Господ Исус, като благодарите чрез Него на Бога Отца.." (Колосяни 3:17). Важно е не толкова какво правим, колкото за кого го правим. Ние прославяме Бога, когато работим усърдно и с радост, независимо дали като пастор, инвеститор, актьор, майка вкъщи, продавач или в друга работа .

Изборът на професия може да бъде труден. Очевидно е, че това е въпрос за молитва. Трябва да търсите Божията посока за Неговата воля за живота ви. Също така може да е полезно да проучите конкретните дарби, които Бог ви е дал. Той прави всеки от нас различен (1 Коринтяни 12; Римляни 12:4-8), с уникални желания, таланти и интереси и за уникални цели. Полезно е също така да поговорите с тези, които ви познават добре. Такива хора могат да послужат като мъдри съветници (Притчи 15:22), като често дават полезни прозрения. Може да е от полза и да интервюирате някого в потенциалната ви професионална област или да прекарате един ден с него на работното му място, или да бъдете доброволец в областта, към която се чувствате привлечени.

Християните могат да обмислят всяка професия, в която могат да почитат Бога и да използват уникалността, с която Бог ги е създал. Разбира се, има някои професии, които по своята същност са безчестни за Бога - повечето от тях не са точно законни, като например проституцията или порнографията. Но всяка кариера, която не изисква грях при извършването ѝ, е похвална християнска работа и може да се върши за слава на Бога (Колосяни 3:23).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какви професии може да избере един християн?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries