settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да търся в гадже християнин?

Отговор


Библията не говори за такива взаимоотношения между момчета и момичета, които виждаме днес. По-скоро, по отношение на романтичните връзки, тя се фокусира върху принципите за брака. Запознанствата днес се използват като начин да се прецени дали мъжът и жената биха били добри брачни партньори. От това следва, че едно гадже християнин трябва да бъде преди всичко мъж, който смятате, че би бил добър християнски съпруг. Една християнка трябва да търси някой, който е сериозен по отношение на Бог и сериозен във връзката му със самата нея. Всеки може да каже, че обича Исус или че е християнин. Как да разберете, че когато се влюбвате в някого, той е наистина такъв?

Библията е пълна със стихове, които описват какъв трябва да бъде един мъж християнин, стихове, които са полезни и вдъхващи увереност на една жена, която търси потенциален съпруг. Следват някои насоки, базирани на тези стихове. Ето какъв трябва да бъде един християнин, който искате да бъде ваш приятел:

Скромен и готов да се учи: Библията ни казва, че праведният или мъдрият човек ще приема с радост наставления, дори когато това го наранява (Псалм 141:5; Притчи 9:9, 12:15). Праведният човек показва готовност да бъде коригиран от Писанието и обича да слуша онези, които могат да го поучават от Писанието.

Честен: Действията му съвпадат ли с думите му? Библията казва, че характерно за праведният човек е да бъде честен в своите лични и бизнес отношения (Ефесяни 4:28). Освен това, когато даде обещание, християнинът спазва обещанието си, дори когато боли (Псалм 15:2-5). Накратко, трябва да има почтеност в характера.

Жертвоготовен: Библията говори специално на съпрузите, когато им казва да обичат жените си, както обичат собствените си тела, така както Христос обичаше църквата и предаде Себе Си за нея (Ефесяни 5:25-28). Един приятел християнин трябва да започне да проявява този вид грижа и любов към своята приятелка много преди брака. Лесно е да обичаш в началните етапи на романтиката, но един приятел християнин трябва да бъде такъв мъж, чието поведение и намерения ще бъдат любящи при всякакви обстоятелства (1 Йоан 3:18).

Способен да се грижи материално: Библията казва, че човек, който не се грижи за семейството си, е по-лош от невярващ (1 Тимотей 5:8). Материалната грижа не означава непременно изкарване на много пари. Въпросът е дали той поема отговорност за благополучието на жена си и децата си. Важно е жените да разберат сериозността на този стих. Трудно е за една жена да уважава мъж, който не иска да се погрижи за нея финансово. Дори да се старае да го уважава, в един момент материалните проблеми ще станат брачни проблеми. Уважението на жената към нейния съпруг и любовта на мъжа към съпругата са взаимозависими и жизненоважни за брака (Ефесяни 5:25-32).

Готов да защитава: Жените обикновено са по-слаби и по-лесно раними от мъжете, както физически, така и емоционално. Мъжете трябва да бъдат готови да ги разбират, защитават и да се грижат за тях. Добрият християнин приятел е мъж, който пази и се грижи за приятелката си и е решен да го прави и в брака (1 Петрово 3:7).

Също така, ето някои негативни неща, за които трябва да внимавате: материализъм (1 Йоан 2:15-16; 1 Тимотей 6:10), лъжа (Притчи 12:22; 19:22), сексуална изневяра (Еклисиаст 7:26; Притчи 7) и лошо отношение към членовете на семейството, особено към майка му (Притчи 15:20; 19:26; 20:20; 23:22). Обикновено отношението на мъжа към майка му е добра индикация за това как той ще се отнася към жена си. Освен това, внимавайте дали има наклонност към ирационална и контролираща ревност, защото това често води до насилие (Притчи 6:34; 27:4).

И накрая, приятелят християнин е този, с когото жената се чувства равностойна. Първо, в духовен план – връзката на двамата с Бога трябва да бъде основният фактор във всяко взаимоотношение и те трябва да бъдат на едно ниво в това отношение. На вярващите е заповядано да се женят само за други вярващи (2 Коринтяни 6:14), така че няма причина да се срещате с невярващ. Но една двойка също трябва да бъде съвместима и в по-практично отношение, да има сходен темперамент, подобни нива на енергия и да споделя общи житейски цели и интереси. Тези неща допринасят изключително много за щастието в една връзка.

В допълнение към всичко това, ако мъжът има добро чувство за хумор и е спокоен, с весел нрав, това е голямо насърчение за жена му. Никой не може да бъде „весел“ през цялото време, но човек, който се характеризира с мира и радостта на Духа, е истинско попадение. Животът е труден а също и бракът. Ще има моменти и на тъга и на конфликти. Затова един весел, окуражаващ съпруг е голямо благословение (Притчи 16:24; 17:22; 15:30).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да търся в гадже християнин?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries