settings icon
share icon
Въпрос

Как трябва да гледа християнинът на бодибилдинга / вдигането на тежести?

Отговор


Умереността е може би водещото понятие за християнския възглед за бодибилдинга/вдигането на тежести. В Първо Тимотей 4:8 се учи: "Защото телесното обучение е за малко полезно; а благочестието е за всичко полезно, понеже има обещанието и за сегашния и за бъдещия живот." Физическата подготовка е важна и, както се казва в този стих, тя има известна стойност. Ние сме физически и духовни същества и състоянието на физическото тяло безспорно може да повлияе на духовността на човека. Със сигурност част от "прославянето на Бога с тялото си" (1 Коринтяни 6:20) е поддържането му в сравнително добро физическо състояние. Бодибилдингът определено може да бъде част от програмата за физическа подготовка на християнина.

В същото време, както при много други неща в този живот, бодибилдингът, ако се доведе до крайност, може да се превърне в идол. В крайна сметка се стига до момент, в който добавянето на повече мускули няма истинска стойност. Бодибилдингът/вдигането на тежести може да се превърне в пристрастяване и/или мания. Макар че това е много по-често срещан проблем при мъжете, той може да бъде проблем и при жените. Стремежът към по-големи и по-силни мускули, доведен до крайност, не е нищо друго освен суета (1 Царе 16:7; Еклисиаст 1:2; 1 Петрово 3:4). Щом допуснем физическият ни външен вид да стане по-важен от взаимоотношенията ни с Бога, той се е превърнал в идол (1 Йоан 5:21).

"И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава." (1 Коринтяни 10:31). Ключовият въпрос е дали бодибилдингът/вдигането на тежести прославят Бога? Ако се прави за повишаване на физическата форма, силата и тонуса, а по този начин и на здравето, да, може да се прави за Божия слава. Ако се прави от суета и гордост или от нездравословна мания да станеш по-голям и по-силен, не, не прославя Бога. Как трябва да гледа християнинът на бодибилдинга? "Всичко е позволено за мен" - но не всичко е полезно. "

Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан от нищо. . . 'всичко е позволено, но не всичко е назидателно " (1 Коринтяни 6:12; 10:23).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как трябва да гледа християнинът на бодибилдинга / вдигането на тежести?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries