settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християните да празнуват рождени дни?

Отговор


Свещеното Писание не забранява на християните да празнуват рождени дни, нито пък има нещо, което да показва, че сме длъжни да ги празнуваме. От гледна точка на Свещеното Писание празнуването на рождени дни от християни не е проблем. В Библията се споменават двама души, които празнуват рождените си дни: египетският фараон по времето на Йосиф (Битие 40:20) и цар Ирод по времето на Исус (Матей 14:6; Марк 6:21). Някои изтъкват тези споменавания като доказателство, че празнуването на рождени дни е погрешно; тъй като и двамата мъже са били невярващи хора, празнуването на техните рождени дни се разглежда като някаква форма на езически ритуал. Това заключение обаче не се прави лесно от нито един от двата пасажа. В Библията дори не се намеква, че е било погрешно фараонът или Ирод да празнуват рождения си ден. Също така Свещеното Писание никъде не обезкуражава християнина да празнува рожден ден.

В своето Послание до римляните Павел разглежда въпроса за това кой ден трябва да бъде ден за поклонение, но може би бихме могли да приложим това и към християнските празнувания на рождени дни: "Някой уважава един ден повече от друг ден; а друг човек уважава всеки ден еднакво. Всеки да бъде напълно уверен в своя ум. Който пази деня, за Господа го пази ..." (Римляни 14:5-6). Ако християнинът празнува рождения си ден като специален, това е нормално; ако вярващият не празнува рождени дни, това също е нормално. Нека всеки да бъде "напълно уверен в своя ум".

От по-голямо значение от това дали християнинът празнува рождени дни, или не, е как той или тя прославя Господа във всички дейности (1 Коринтяни 10:31). Ако християнинът организира парти за рожден ден, то трябва да прославя Господа; греховното поведение не трябва да бъде част от празнуването на рождения ден. Ако християнинът пропуска рожден ден, той или тя трябва да запълни времето си с неща, които прославят Господа.

Независимо дали християнинът празнува рожден ден или не, той трябва да се стреми към чиста съвест и любов към своите братя и сестри в Христос. Тези, които празнуват рождени дни, не трябва да презират тези, които не празнуват, а тези, които не празнуват рождени дни, не трябва да гледат отвисоко на тези, които празнуват. Както и при други въпроси, които не са конкретно разгледани в Свещеното Писание, имаме свободата да празнуваме или да не празнуваме рождени дни, според личните си предпочитания.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християните да празнуват рождени дни?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries