settings icon
share icon
Въпрос

Християнска археология – защо е важна?

Отговор


Думата „археология” идва от две гръцки думи – архе – което означава „древен” и логос, което означава „познание”; така смисълът на думата е „познание или изучаване на древните.” Археологът е много повече от човек като Индиана Джоунс, който обикаля света и търси стари артифакти, които да постави в музей. Археологията е наука, която изучава древните култури чрез откриване и документиране на материали от миналото. Християнската археология е науката, която изучава древните общества, които са повлияли върху християнството и юдаизма и върху самата юдейска и християнска култура. Християнските археолози се опитват да открият не само нови неща за миналото, но те се стремят също да потвърдят нещата, които вече знаем за миналото и да разширят нашите познания за нравите и обичаите на хората в Библията.

Библейският текст и другите писмени сведения са най-важната информация, която имаме за историята на древните библейски народи. Но тези сведения сами по себе си са оставили много въпроси без отговор. И точно тук идват християнските археолози. Те могат да запълнят частичната картина, която осигурява библейският текст. Разкопките на древни разрушени и изоставени градове са осигурили материали, които ни помагат да разберем миналото. Целта на християнската археология е да потвърди важните истини на Стария и Новия Завет чрез физическите артефакти на древните народи.

Християнската археология става научна дисциплина чак през 19 век. Основата на тази наука се поставя от хора като Йохан Ян, Едуард Робинсън и сър Флиндърс Петри. Уилиям Ф. Олбрайт става водещата фигура през двадесети век. Олбрайт е човекът, който намесва християнската археология в съвременните дебати за произхода и надеждността на библейските сведения. Той и неговите ученици осигуряват голяма част от физическите доказателства за историческите събития, които са описани в Библията. Днес, обаче, като че ли има толкова археолози, които се опитват да опровергаят Библията, колкото са тези, които доказват, че тя е точна.

Не е необходимо да отиваме твърде далеч, за да открием новите атаки срещу християнството от страна на света. Пример за това е голяма част от програмите по канала „Дискавъри”, като документалната драма „Кодът Да Винчи”. Други се занимават с историчността на Христос. Една програма от Джеймз Камерън твърди, че са намерени гробницата и ковчегът на Исус. От това „откритие” се извежда изводът, че Исус не е възкръснал от мъртвите. Програмата, обаче, не казва, че ковчегът е открит години по-рано, и че вече е било доказано, че той не е принадлежал на Христос. Това знание е достигнато чрез усърдната работа на християнските археолози.

Археологическите сведения дават най-добрата физическа информация за живота и времената на древните хора. Когато се приложат правилните научни методи при разкопките на древните обекти, се появява информация, която ни дава по-добро разбиране за древните народи и тяхната култура, и доказателства, които потвърждават библейския текст. Систематичното записване на тези открития, споделено със световните експерти, може да ни даде най-пълната информация за живота на хората през библейски времена. Християнската археология е само едно от средствата, които учените могат да използват, за да представят по-пълна защита на библейския разказ и на евангелието на Исус Христос. Когато споделяме своята вяра, ние често сме питани от невярващите откъде знаем, че Библията е истина. Един от отговорите, които можем да дадем, е, че чрез труда на християнските археолози много от фактите на Библията са били потвърдени.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Християнска археология – защо е важна?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries