settings icon
share icon
Въпрос

Какво е християнска апологетика?

Отговор


Думата „апология” идва от гръцка дума, която по същество означава „да защитя”. Така християнска апологетика е науката, която дава защита на християнската вяра. Има много скептици, които се съмняват в съществуването на Бог и/или атакуват вярата в Бога на Библията. Също има много критици, които атакуват боговдъхновеността и непогрешимостта на Библията. Има много лъжливи учители, които разпространяват фалшиви доктрини и отричат ключови истини на християнската вяра. Мисията на християнската апологетика е да се бори с тези движения и да популяризира на тяхно място Бога и истината на християнството.

Може би ключов стих за християнската апологетика е 1 Петрово 3:15: „А почитайте със сърцата си Христос като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте (но с кротост и страхопочитание)…”. Няма извинение за християнина, който е напълно неспособен да защити своята вяра. Всеки християнин трябва да може да даде разумно представяне на своята вяра в Христос. Естествено е, че не всеки е длъжен да бъде експерт по апологетика. Но всеки християнин трябва да знае какво вярва, защо го вярва, как да го споделя с другите, и как да защитава вярата си срещу лъжи и атаки.

Втори аспект на християнската апологетика, който често е пренебрегван, е втората половина на 1 Петрово 3:15: „но с кротост и страхопочитание…” Защитата на християнската вяра с апологетика никога не трябва да включва грубост, гняв или неуважение. Когато практикуваме апологетика трябва да се стремим да бъдем силни в нашата защита и в същото време христоподобни в нашето поведение. Ако спечелим дебата, но отблъснем още повече един човек от Христос чрез нашето отношение, ние сме изгубили истинската цел на християнската апологетика.

Има два основни метода в защитата на християнската вяра. Първият, който е познат масово като класическа апологетика, включва споделянето на доказателства и факти, че християнското послание е вярно. Вторият, масово наричан „презумптивна” апологетика, включва оборването на презумпциите (предубежденията, предпоставките), които стоят зад анти-християнските позиции. Защитниците на двата метода християнска апологетика често спорят едни с други за това кой метод е по-ефективен. Изглежда, че е много по-продуктивно да се използват и двата, в зависимост от човека и ситуацията.

Християнската апологетика е просто представянето на разумна защита на християнската вяра и истина на хората, които не са съгласни с тях. Тя е необходим аспект от християнския живот. Всички ние трябва да бъдем готови и подготвени да прогласим евангелието и да защитим нашата вяра (Матей 28:18-20; 1 Петрово 3:15). Това е същността на християнската апологетика.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е християнска апологетика?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries