settings icon
share icon
Въпрос

Калвинизма срещу арминианизма – кое гледище е правилното?

Отговор


Калвинизмът и арминианизмът са две системи на теологията, опитващи се да обяснят отношението между Божия суверенитет и човешката отговорност във връзка със спасението. Калвинизмът е кръстен на Джон Калвин, френски теолог, живял от 1509-1564. Арминианизмът е кръстен на Яков Арминий, холандски теолог, живял от 1560-1609.

И двете системи могат да бъдат резюмирани в пет точки. Калвинизмът поддържа цялостна греховност, докато арминианизма поддържа частична греховност. Цялостната греховност заявява, че всеки аспект на човечеството е заразен от грях и затова хората са неспособни да дойдат при Бог по своя инициатива. Частичната греховност заявява, че всеки аспект на човечеството е заразен от грях, но не в степен да са неспособни да се доверят на Бог по своя собствена инициатива.

Калвинизмът държи на безусловния избор, докато арминианизма държи на условния избор. Безусловният избор държи тезата, че Бог избира индивиди за спасение, основавайки се изцяло на Собствената Си воля, не на нещо присъщо за индивида. Условният избор поддържа това, че Бог избира индивиди за спасение, основавайки се на Неговото предузнание за това, кой ще повярва в Христос за спасение.

Калвинизмът държи на ограничено изкупление докато арминианизма държи на неограничено изкупление. Това е най-спорната от петте точки. Ограниченото изкупление е убеждението, че Исус умря само за избраните. Неограниченото изкупление е убеждението, че Исус умря за всички, но Неговата смърт не е действителна, докато човек не повярва.

Калвинизмът държи на неустоима милост, докато арминианизма държи на устоима милост. Неустоимата милост доказва, че когато Бог призовава човек за спасение, този човек неизбежно ще дойде за спасение. Устоимата милост заявява, че Бог призовава всички за спасение, но много хора се съпротивляват и отхвърлят този призив.

Калвинизмът държи на постоянство на светиите, докато арминианизма държи на условно спасение. Постоянството на светиите засяга концепцията, че човек, който е избран от Бог, ще постоянства във вяра и никога няма да отрече Христос или се обърне от Него. Условното спасение е становището, че вярващия в Христос може по неговата/нейната собствена свободна воля да се отвърне от Христос и по този начин да загуби спасението.

И така, в разискването калвинизма срещу арминианизма, кое е правилно? Интересно е да се забележи, че в разнообразието в тялото Христово има всички видове смесици на калвинизъм и арминианизъм. Има такива, които и по петте точки са калвинисти и такива, които и по петте точки са арминианисти или такива, които в същото време по три точки са калвинисти и по две точки арминианисти. Много вярващи стигат да някаква смесица от двата възгледа. В края на краищата, наше мнение е, че и двете системи се провалиха в това, че се опитват да обяснят необяснимото. Човешките същества са неспособни да разберат напълно една такава концепция като тази. Да, Бог е абсолютно суверен и знае всичко. Да, хората са призовани да вземат искрено решение да поставят вярата си в Христос за спасение. Тези два факта ни изглеждат противоречиви, но в ума на Бога те имат съвършен смисъл.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Калвинизма срещу арминианизма – кое гледище е правилното?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries