settings icon
share icon
Въпрос

Защо девствеността е толкова важна в Библията?

Отговор


Когато Библията използва думата девственoст, тя се отнася до неженен човек, който не е имал сексуални отношения (вижте Естир 2:2 и Откровение 14:4). В днешната култура много хора използват думата девственост, за да изразят сексуална чистота; въпреки това, много други използват техническата дефиниция, за да намерят вратички в моралните стандарти, ограничавайки думата само до „условието никога да не се е стигало докрай“ - по този начин двойката може да направи всичко, освен сексуален контакт, и въпреки това и двамата технически да се смятат себе си „девствени“. Това е безполезна игра на думи. Целомъдрието трябва да засяга сърцето, ума и душата, а не само определени части на тялото.

Библията подчертава не толкова върху техническата или медицинска дефиниция на девствеността, колкото състоянието на сърцето на човека. Моралът, който спазваме, и действията, които избираме, свидетелстват за състоянието на сърцето ни. Стандартът на Библията е ясен: въздържание преди брака и моногамия след брака.

Има три сериозни причини да запазите секса за брака. Първо, като вярващи, ние трябва да се подчиняваме на това, което Бог ни казва да правим. Първо Коринтяни 6:18-20 гласи: „Бягайте от блудство. Всеки друг грях, който би направил човек, е вън от тялото; но който блудства, съгрешава против своето собствено тяло. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били купени с цена; затова прославете Бога с телата си и с душите си, които са Божии.” Ако сме в Христос, Той ни е изкупил с жертвата на Своя живот. Той е нашият Господ и ние трябва да Го почитаме.

Втората причина е, че ние трябва да водим нашите духовни битки като носим бронения нагръдник на праведността (Ефесяни 6:14). Нашата нова природа в Христос и нашите плътски желания са в постоянна борба. Първо Солунци 4:3-7 казва: „Понеже това е Божията воля – вашето освещение: да се въздържате от блудство; да знае всеки от вас как да държи своя съсъд със святост и почест, не в страстна похот, както езичниците, които не познават Бога; и никой да не престъпва и да подмамва брат си в това нещо; защото за всичко това Бог въздава заслуженото, както и отнапред ви предупредихме и уверихме. Защото Бог не ни е призовал за нечистота, а за святост.“

Да позволиш на тялото си (вместо на Духа) да контролира действията ти е акт на неподчинение срещу Бога. Богоугодните сексуални взаимоотношения между съпруг и съпруга са изпълнени с любов, несебичност и взаимно отдаване. Да използваш някого, за да изпълниш страстите на плътта, е егоцентрично и нараняващо другия. Дори ако другият партньор е съгласен, вие все пак го подтиквате да съгреши и разваляте отношенията на този човек с Бога и другите.

Последната причина включва „тайната” на брака (Ефесяни 5:31-32). Когато Бог казва, че двама души се съединяват като едно цяло, Той има предвид нещо, което едва сега започваме да разбираме по един истински, физически начин. Когато двама души са физически интимни, хипоталамусът в мозъка освобождава химикали, които предизвикват чувство на привързаност и доверие. Да правиш секс извън брака води до това, че човек създава привързаност и се доверява на някого, с когото нямаш посветена връзка. Разбирането за доверие се нарушава. Опасно е да бъдеш в такава връзка с някого без да имаш увереността, че двамата се доближавате към Бог. Двама души, които, дори и малко да са физически обвързани един с друг, но не са посветени да растат в познание на Бога като двойка, могат да се отдалечат от Бога и Неговите планове за тях.

Обратно, ако двама души вземат съзнателно, предварително решение да се обвържат един с друг в брак и след това позволят на интимността да освободи тези хормони, тогава тялото потвърждава и връзката, която умът е направил. Физическите чувства на доверие и привързаност се подсилват от реалността на връзката. По този начин двама души стават физически едно и това отразява това, което Бог е направил духовно.

Бракът трябва да послужи като модел на взаимоотношението между Църквата и Христос. Брачната двойка трябва да служи на Бога в силно взаимоотношение на единство. Сексът, заедно с целта за възпроизвеждане, е създаден от Бог, за да укрепи това взаимоотношение. Сексът извън брака създава връзки, които разкъсват сърцата на хората, вместо да ги обединяват.

И накрая, трябва да запомним няколко неща за девствеността или нейната липса, в светлината на Божията благодат. Тези, които идват при Христос, след като са участвали в предбрачни сексуални отношения, не са девствени; обаче, те са напълно очистени от Христос в момента, в който са спасени. Бог може да изкупи всеки и може да изцели онези, които са се отдали на плътските си страсти. За тези, които са участвали в предбрачен секс, след като са станали християни, има прошка в Христос. Той може да ни очисти от всяка неправда и да донесе изцеление (1 Йоаново 1:9). Дори и в ужасния случай на човек, станал жертва на сексуално насилие или изнасилване, тя или той могат да чувстват, че вече не вече не отговарят на съвършения стандарт на „девственост“, въпреки, че нямат вина. Дори и тогава, Христос е в състояние да възстанови човешката душа, да изцели нейната съкрушеност и да възстанови целостта на човешката личност.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо девствеността е толкова важна в Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries