settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за бременността?

Отговор


Бременността започва в момента, в който клетка на мъжки сперматозоид оплоди женска яйцеклетка в тялото на жената. В този момент се образува ембрион. В рамките на няколко дни този ембрион се закрепява в матката и започва да расте и да се развива. При хората продължителността на бременността е средно 280 дни или 36 седмици. Тъй като човешката раса се размножава чрез бременност, в съответствие с Божието благословение и заповед в Битие 1:28, трябва да очакваме, че Библията има какво да каже за бременността – и това е така.

Първата записана човешка бременност е настъпила, когато Ева зачева и ражда Каин (Битие 4:1). Следват много бременности, докато човечеството се увеличава на земята, но Библията не ни дава никакви подробности за тези бременности до разказа за Аврам (Авраам) и Сарая (Сара) в Битие 11:30: „А Сарая беше бездетна, нямаше дете.” Бог подчертава безплодието на Сара, както и тяхната старост (Битие 18:11), за да покаже, че Той е на път да направи нещо специално. Бог даде на Авраам и Сара син, Исак, което е истинско чудо.

Това, което научаваме от Свещеното Писание за бременността е, че Бог е Авторът на живота. Той е участва по специален начин в зачеването и развитието на всяко човешко същество. Псалм 139:13–16 говори за това: “Защото Ти си създал чреслата ми, обвил си ме в утробата на майка ми. Ще Те славя, защото страшно и чудно съм направен; чудни са Твоите дела и душата ми добре знае това. Костите ми не се укриха от Тебе, когато в тайна бях изграждан и в дълбочините на земята

ми бе давана разнообразната ми форма. Твоите очи видяха необразуваното ми вещество; и в Твоята книга бяха записани всичките ми определени дни, докато още не съществуваше нито един от тях.”

Този текст не оставя никакво съмнение, че Бог е Създателят на всяко дете. Бог говори за това в Исая 44:24: „Така казва Господ, изкупителят ти, Който те е образувал в утробата: Аз съм Господ, Който извърших всичко; Който сам разпрострях небето и сам разстлах земята;’”

Библията дава някои конкретни примери, които показват Божието предузнание при създаването на определени хора за конкретни цели. В Йеремия 1:5 Бог казва: „Преди да ти дам образ в утробата, те познах; и преди да излезеш от утробата, те осветих. Поставих те за пророк на народите.” Исая 49:1 разкрива, че Бог може да призове по време на бременност дори неродени деца в служение. Виждаме това да се случва отново преди бременността на Елисавета, преди Йоан Кръстител дори да бъде заченат (Лука 1:13-17).

Бременността е Божият начин да доведе нови хора в света. Всеки човек носи Божия образ (Битие 1:27). Тъй като Бог е Авторът на живота и бременността на жената представлява свято действие на Бога, жената няма „право“ да прекрати това, което Бог е започнал. Абортът е насилствен край на човешкия живот, който Бог е създал. Това е убийство на невинен носител на Божия образ. Подобни действия са отвратителни за Господ. Бог строго осъжда езическата практика да се жертват бебета на идоли (Еремия 32:35; Левит 20:2; Второзаконие 12:31) и Той осъжда народите, които правят подобни неща. Бог смята бременността за Свое дело и жената Го почита, когато си действа съобразно Неговата воля в това, да осигури безопасност и грижа за живота, който се развива в нея.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за бременността?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries