settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за покоряването на родителите?

Отговор


Покорството на родителите е директна заповед от Бога. “Деца, покорявайте се на родителите си в Господа, защото това е правилно.” (Ефесяни 6:1). Думата покорявайте се не може да се отдели от идеята за това да ги почитаме. Ефесяни 6:2-3 продължава: „Почитай баща си и майка си“ (което е първата заповед с обещание), „за да ти бъде добре и да живееш много години на земята.“ Почитта е свързана повече с отношението на човек на уважение към родителите си и се разбира, че покоряването трябва да се извършва с отношение на уважение към родителите. Покорството с нежелание не изпълнява заповедта.

За децата може да е предизвикателство да се научат да се подчиняват и да почитат родителите си – за някои деца това е по-трудно отколкото за други! Но има много добра причина за тази заповед. Притчи учи, че онези, които слушат родителите си, придобиват мъдрост: „Мъдрият син слуша бащината си поука, а присмивателят не внимава в изобличение.(Притчи 13:1)

Божият план е децата да се научат да почитат и да се покоряват на родителите си докато растат, за да могат да живеят мъдро. Докато се учат на уважение у дома, те ще уважават другите по правилния начин, дори и когато напуснат дома. Младият Исус, въпреки че е Божият Син, се е покорявал на Своите земни родители и е израснал в мъдрост (Лука 2:51-52). Библията казва, че децата, които не са дисциплинирани или които не се покоряват на родителите си, са много по-лоши хора в живота (вижте Притчи 22:15; 19:18; и 29:15).

Както децата имат отговорността да се подчиняват на родителите си, така и родителите имат отговорността да учат децата си в Божиите пътища. „И вие, бащи, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне.” (Ефесяни 6:4). Но дори ако родителите не следват заповедта, която се отнася за тях, децата все още имат заповедта да се покоряват и уважават родителите си.

Нашата крайна отговорност е да обичаме и да се покоряваме на Бога преди всичко. Той е заповядал на децата да се покоряват на родителите си. Единствената подходяща причина за непокорство на родителите би била, ако родителите накарат дете да направи нещо, което очевидно противоречи на една от Божиите заповеди. В такъв случай детето трябва да се подчинява на Бога вместо на тях (вижте Деяния 5:29).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за покоряването на родителите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries