settings icon
share icon
Въпрос

Защо е важно да се запаметява Библията?

Отговор


Запаметяването на Библията е от голямо значение за християнския живот. Всъщност, запаметяването на части от Писанието е може би единственият най-важен елемент от духовния растеж и победата над греха. Божието Слово е силно, защото то е буквално „Бог-вдъхновено“ от ума на Святия Дух (2 Тим. 3:16-17), и когато ние изпълваме нашите умове с Неговите слова чрез запаметяване на Писанието, ние се въоръжаваме с най-силното духовно оръжие, което съществува.

Няколко неща се случват, когато запаметяваме Божието Слово. Псалм 119:11 ни казва, че псалмистът е опазил Божието Слово в сърцето си за да не съгрешава пред Бога. Той не само е слушал и чел Словото, но го е приел вътре в себе си, запечатал го е в ума и паметта си за бъдеща употреба. Божието Слово е най-сигурното и силно оръжие на вярващия срещу греха. Когато то е поставено в ума чрез запаметяване на Библията, то оказва силно влияние за обожение и праведен живот. Евреи 4:12 ни казва, че Божието Слово е „живо и действено“, което означава, че то има свръхестествена сила да ни формира в христоподобие когато разсъждаваме върху него и няма по-добър начин да разсъждаваме върху него от това, да сме го запазили в умовете и паметта си.

Ефесяни 6:13-17 описва всеоръжието на вярващия в битката за нашите души и духовно оцеляване. Всички елементи в списъка на въоръжението са отбранителни, с едно изключение - единственото настъпателно оръжие е „мечът на Духа, който е Божието Слово“ (ст. 17). Така както Исус използва Божието Слово за да отблъсне атаките на Сатана (Мат. 4:1-11), така и ние можем да използваме същото оръжие. Рядко се случва Сатана да ни даде време да си вземем Библията и да намерим правилния текст за да се справим с неговите лъжи и заблуди. Запаметяването на Библията ни дава сигурност, че ще имаме на разположение правилните истини и принципи и ще можем да ги използваме своевременно за да отвърнем ефективно на злото, което се опитва да ни унищожи. (1 Петр. 5:8). Римляни 12:1-2 ни насърчава да „обновяваме“ умовете си за да не бъдем под влияние на мисленето, което ни формира в шаблона на този свят. Единственият начин да обновим ума си е да го изпълним с Писанието.

Запаметяването на Писанието е привилегия и отговорност на всеки християнин. Има няколко различни системи за запаметяване на библейски стихове. Дори и без специален метод, всеки може да започне с ключови текстове за християнската вяра – например Йоан 3:16 и Ефесяни 2:8-9 – и да продължи да надгражда стих по стих. Ключът е постоянно да се преговарят предишните, преди да се добавят нови стихове. Независимо от метода, ползите от библейското запаметяване са победа над греха, укрепена вяра и радост в християнския живот.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо е важно да се запаметява Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries