settings icon
share icon
Въпрос

Какво влияние трябва да има Библията в обществото?

Отговор


Божието Слово винаги е водело до промени в културата там, където е било проповядвано. В древния град Солун, през първи век, тълпа влачи християните по улиците и крещи, In first-century Thessalonica, a mob dragged some Christians through the streets shouting, “Тези, които размириха света, дойдоха и тук;” (Деяния 17:6). Напълно правилно е Библията да има влияние в обществото, така както има влияние в живота на отделните хора в това общество.

Бог е Създател на света и на хората, които са в него (Битие 1). От самото начало Бог е определил светът и хората да „функционират“ по определен начин. Когато обществото не следва принципите, които Бог ни е дал в Библията, животът като цяло не върви добре. Бог единствен знае кое е най-правилно в живота за наше добро и Той е споделил тази мъдрост с нас в Своето Слово. Свещеното Писание е представено в Евреи 4:12 като „живо и действено“. В един смисъл, това означава, че Библията е приложима и актуална и днес така, както е била и когато е била написана.

Когато една нация почита Бог, тя изгражда уважение към цялото Божие творение. Ако в едно общество няма почит към Бога, там няма уважение към Неговото творение и в резултат хората страдат.

От самото начало хората са имали избор дали да следват Божия път. Всеки избор носи със себе си последствия. В старозаветната история на Израил са записани Божиите закони и указания за цялото общество. Когато Израил живее по Божиите закони, обществото се върви добре, но когато те се отдалечават от Божията уредба, обществото върви надолу. Опитите днес да се премахне влиянието на Библията в обществото или да се ограничи библейския светоглед разкриват гордостта на човечеството, което казва, „Ние знаем по-добре от Този, който ни е създал“.

Това не означава, че трябва да установим теокрация, така както в древния Израил. Божието намерение за това устройство на държавата е било за точно определено време и място. Въпреки това, когато Библията е правилно разбирана, нейното влияние в обществото може само да допринесе за по малко престъпност, по малко разводи, по малко мързел и повече доброта. За това пише и Джон Адамс, втория Президент на Съединените Щати (1797-1801), “Да си представим, че един народ в отдалечена страна вземе Библията като тяхна основна Книга на закона и всеки член на това общество управлява живота си според тези принципи! Така всеки поданик ще бъде задължен по съвест към въздържание, скромност и производителност; към справедливост, вежливост и доброта към другите, към богобоязливост, любов и почитание към Всемогъщия Бог…какъв Рай ще бъде тази страна!” (Diary and Autobiography of John Adams, Vol. III, p. 9). Писанието го казва най-добре: “Блажен онзи народ, на когото Бог е Господ.” (Псалм 33:12).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво влияние трябва да има Библията в обществото?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries