settings icon
share icon
Въпрос

Библията съдържа ли грешки, противоречия или несъответствия?

Отговор


Ако четете Библията, на пръв поглед, без предубедена склонност за откриване на грешки, ще я намерите за свързана, последователна и относително лесна за разбиране книга. Да, има трудни пасажи. Да, има стихове, които изглежда си противоречат един на друг. Ние трябва да си спомним, че Библията е била написана от около 40 различни автора за период около 1500 години. Всеки писател е писал с различен стил, от различна перспектива, до различна публика, с различна цел. Ние би трябвало да очакваме някакви различия! Въпреки това разликата не означава противоречие. Тя е само грешка, ако няма абсолютно никакъв възможен начин, по който стиховете или пасажите могат да бъдат съгласувани. Дори ако не можем да стигнем до отговор точно сега, това не значи, че отговор не съществува. Мнозина са намирали предполагаема грешка в Библията във връзка с историята или географията единствено за да разберат, че Библията е правилна, след като бъде открито още едно археологическо свидетелство.

На нашия английски уебсайт ние често получаваме въпроси от рода на „Обяснете как тези стихове не си противоречат!” или „Гледайте, тук има грешка в Библията!” Естествено, някои от нещата, които хората питат, са трудни за отговаряне. Въпреки това нашето твърдение е, че има приложими и интелектуално правдоподобни отговори на всяко предполагаемо библейско противоречие и грешка. Има достъпни книги и уебсайтове, които изброяват „всичките грешки в Библията”. Повечето хора просто получават средства за борба от тези места – те самите не откриват предполагаеми грешки. Има също така достъпни книги и уебсайтове, които оборват всяко и всяка една от тези предполагаеми грешки. Най-тъжното нещо e, че повечето хора, които нападат Библията, не са истински заинтересувани да получат отговор – всичко, което те искат да правят, е атака. Много „нападатели на Библията” дори знаят отговорите, но те продължават да използват същите стари повърхностни атаки отново и отново.

Така, какво би трябвало да направите, когато някой се обръща към вас с предполагаема грешка в Библията? (1) Изучете в молитва стиховете и вижте дали има простичко решение. (2) Направете проучвания, ползвайки някои от добрите коментари на Библията, книги „защитаващи Библията” и налични уебсайтове с библейски проучвания. (3) Питайте вашите пастори / водачите в църквата да видят дали те могат да намерят решение. (4) Ако все още няма отговор след като сте следвали стъпки (1), (2), и (3) – доверете се на Бога, че Неговото Слово е истина и че има решение, което просто не е осъзнато още (2 Тимотей 2:15; 3:16-17).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библията съдържа ли грешки, противоречия или несъответствия?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries