settings icon
share icon
Въпрос

Библията била ли е подправяна, променяна, редактирана, ревизирана или фалшифицирана?

Отговор


Книгите на Стария Завет били написани от около 1400 г. пр. Хр. до 400 г. пр. Хр. Книгите на Новия завет били написани от около 40 г. от Хр. до 90 г. от Хр. Така от времето, когато е била написана книга от Библията са изминали някъде между 3400 до 1900 години. За това време оригиналните ръкописи са били изгубени. Най-вероятно те вече не съществуват. Освен това, през това време книгите от Библията са били многократно преписвани. Правени са препис от препис от препис. Като имаме предвид това, можем ли все още да се доверим на Библията?

Когато Бог първоначално вдъхнови хората да напишат Неговото Слово, то е било боговдъхновено и непогрешимо (2 Тимотей 3:16-17; Йоан 17:17). Библията никъде не твърди това за преписите на оригиналните ръкописи. Колкото и старателни да са били писарите с преписването на Писанията, никой не е съвършен. В резултат на това в различните преписи на Писанието възникнали минимални различия. От всички хиляди гръцки и еврейски ръкописи, които съществуват, нямало дори два еднакви до изобретяването на печатната преса през шестнадесети век.

Обаче, всеки безпристрастен изследовател на документи ще се съгласи, че Библията е била забележително добре запазена през вековете. Преписи от Библията, които датират от 14 в. от Хр. са почти идентични по съдържание с преписите от 3 век от Хр. Когато бяха открити свитъците от Мъртво море, учените бяха шокирани да видят колко приличат на други древни копия на Стария Завет, независимо от това, че свитъците от Мъртво Море били стотици години по-стари от всичко, което било намерено преди това. Дори много закоравени скептици и критици на Библията признават, че тя е била предадена през вековете много по-точно от всички други древни документи.

Няма абсолютно никакво доказателство, че Библията е била ревизирана, редактирана или фалшифицирана по някакъв систематичен начин. Огромния брой библейски ръкописи правят много лесно разпознаването на всички опити да се изопачи Божието Слово. Няма основна доктрина от Библията, която да е изложена на съмнение в резултат на дребни различия, които съществуват между ръкописите.

Така въпросът отново е: можем ли да се доверим на Библията? Абсолютно! Бог е запазил Своето Слово въпреки неволните грешки и преднамерените атаки на човешките същества. Можем да имаме пълно доверие, че Библията, която имаме днес е същата Библия, която е била написана първоначално. Библията е Божието Слово, и ние можем да вярваме в него (2 Тимотей 3716; Матей 5:18).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библията била ли е подправяна, променяна, редактирана, ревизирана или фалшифицирана?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries