settings icon
share icon
Въпрос

Какво се е случило с Ковчега на завета?

Отговор


Какво се е случило с Ковчега на завета е въпрос, който векове наред вълнува богословите, изследователите на Библията и археолозите. През осемнадесетте години на своето царуване цар Йосия от Юда заповядва на настойниците на Ковчега на завета да го върнат в храма в Ерусалим (2 Летописи 35:1-6; виж 4 Царе 23:21-23). Това е последния път, когато в Писанието се споменава мястото на ковчега. Четиридесет години по-късно цар Навуходоносор от Вавилон превзема Ерусалим и нахлува в храма. След по-малко от десет години се връща, взема нещата, които са останали от храма, и след това изгаря него и града до основи. Така че какво се случва с Ковчега? Дали е взет от Навуходоносор? Дали е бил унищожен с града? Или е бил преместен и скрит на безопасно място, както очевидно се е случило, когато фараон Сисак от Египет обира храма през царуването на Соломоновия син Ровоам? („Очевидно”, защото, ако Сисак беше успял да вземе и Ковчега на завета, защо Йосия е помолил левитите да го върнат? Ако Ковчегът е бил в Египет – според сюжета на „Индиана Джоунс и похитителите на изгубения кивот” – левитите нямаше да го притежават и, съответно, нямаше да могат да го върнат.)

Неканоничната книга на 2 Макавеи съобщава, че точно преди нахлуването на вавилонците, Еремия, „по божествено към него откровение, заповядал да носят след него скинията и ковчега, при възлизането му на планината, на която Моисей някога възлязъл и оттам видял Божието наследие [т.е. хълма Нево; виж Второзаконие 31:1-4]. Като отишъл там, Иеремия намерил пещерно жилище, дето внесъл скинията, ковчега и кадилния жертвеник, и зазидал входа” (2:4-5). Обаче, „когато после някои от спътниците дошли, за да турят белег на пътя към входа, не могли да го намерят. А когато Иеремия узнал това, укорил ги и казал, че това място ще остане неизвестно, докато Бог се умилостиви и отново събере Своя народ. Тогава именно Господ ще открие тия неща, и ще се яви славата Господня и облакът, както се явили при Моисея, също и при Соломона, когато той се е молил за особеното осветяване на мястото” (2:6-8). Не е известно дали този разказ от вторичен източник (виж 2:1) е верен; дори ако е, ние няма да разберем, докато Господ не се върне, както твърди самото сведение.

Други теории относно обстоятелствата, свързани със загубения ковчег, включват твърдението на равин Шломо Горен и Йехуда Гетц, че той е скрит под хълма на храма, като е бил погребан там преди Навуходоносор да може да го открадне. За жалост сега на хълма се намира Купола на скалата, който е ислямско свято място, и местната мюсюлманска общност отказва да позволи провеждането на разкопки там. Затова не можем да знаем дали равините Горен и Гетц са прави.

Изследователят Вендил Джоунс е един от хората, които вярват, че един артифакт, който е намерен сред свитъците от Мъртво море – загадъчният „меден свитък” от Кумранската пещера №3 – е в действителност карта на съкровища, която описва местонахождението на редица ценни предмети, които са взети от храма преди да пристигнат вавилонците, между които се намира също изгубеният Ковчег на завета. Все още ни предстои да научим дали това е вярно, тъй като никой не е успял да намери всички необходими географски забележителности, които са изброени в свитъка. Интересно е, че някои учени спекулират, че медният свитък може в действителност да бъде книгата, спомената във 2 Макавеи 2:1 и 4, където се описва как Еремия скрива ковчега. Макар това да е интересна спекулация, тя остава недоказана.

Бившият кореспондент на „Икономист” от Източна Африка, Греъм Ханкок, публикува през 1992 г. книга под заглавието „Белегът и печатът: в търсене на изгубения ковчег на завета”, в която твърди, че ковчегът е бил прибран в църквата „Св. Мария от Сион” в Аксум, древен град в Етиопия. Обаче, все още никой не го е намерил там. По същия начин археологът Майкъл Сандърс вярваше, че ковчегът е скрит в древен египетски храм в израелското селище Джахария, но на него му предстои в действителност да го намери там.

Една съмнителна ирландска традиция казва, че Ковчегът е погребан под хълма на Тара в Ирландия. Някои учени вярват, че това е източникът на ирландската легенда за „златното гърне в края на дъгата”. Още по-невероятни са твърденията на Рон Виат и Том Кротцер; Виат твърди, че действително е виждал изгубения Ковчег на завета погребан под хълма Голгота, а Кротцер твърди, че го е виждал на хълма Фасга близо до хълма Нево. И двамата не се приемат добре от археологическата общност, както и нито един от тях не е могъл да подкрепи с някакви доказателства своите необмислени твърдения.

И така, ковчегът остава изгубен за всички, освен за Бог. Продължават да се предлагат интересни теории, като представените по-горе, но ковчегът тепърва трябва да бъде открит. Авторът на 2 Макавеи може да е напълно прав; възможно е да разберем какво се е случило с Ковчега на завета едва, когато сам Господ се върне.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се е случило с Ковчега на завета?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries