settings icon
share icon
Въпрос

Библейски основани ли са книги като „90 минути в Рая" и „23 минути в Ада"?

Отговор


Новите бестселъри „Раят е истински" от Тод Бърпо, „90 минути в Рая" от Дон Пайпър и „23 минути в Ада" от Бил Уийз повдигат въпроса – дава ли днес Бог на хората видения за рая и ада? Възможно ли е Бог да завежда хора в рая и/или ада и да ги връща после обратно, за да ни предадат послание? Въпреки че популярността на тези нови книги извежда идеята на преден план, широкообхватното твърдение не е нищо ново. Книги като „Божествено Откровение за Ада" и „Божествено Откровение за Рая" от Мери Бакстър и „Ние видяхме Рая" от Робъртс Лиърдън са съществували от години. Ключовият въпрос е – дали такива твърдения са библейски обосновани?

Първо, важно е да се отбележи, че разбира се, Бог БИ МОГЪЛ да даде на човек видение на рая или ада. Бог е дал на апостол Павел точно такова видение в 2 Коринтяни 12:1-6. Исая е имал удивително преживяване както е записано в Исая глава 6. Да, възможно е Пайпър, Уийз, Бакстър и други наистина да са били в рая/ада и да са се върнали. В края на краищата Бог знае дали тези твърдения са верни или резултат от погрешно възприятие, преувеличание или най-лошото, откровена измама. Единственият начин за нас да различим е да сравним виденията и преживяванията с Божието Слово.

Ако Бог наистина трябваше да даде на човек видение за рая или ада, едно нещо, което можем да знаем със сигурност, е че то ще бъде в пълно съответствие с Неговото Слово. Дадено от Бога видение за рая по никакъв начин не би противоречало на Писанията като Откровение глави 21-22. Нещо повече, ако Бог трябваше наистина да даде на множество хора видения за рая или ада, дадените от Бога видения в никакъв смисъл нямаше да си противоречат едно на друго. Да, виденията биха могли да бъдат различни и биха чогли да се фокусират върху различни детайли, но нямаше да си противоречат.

Както с всяка книга, написана от всеки автор, „всичко изпитвайте, дръжте доброто. Въздържайте се от всякакво зло" (1 Солунци 5:21-22). Ако четете тези книги, четете с проницателен ум. Винаги сравнявайте казаното от автора с Писанието. Най-важно, никога не позволявайте нечие преживяване и тълкуването му от него да оформят вашето разбиране на Писанието. Писанието трябва да бъде използвано да се тълкува преживяването , а не обратното. Бъдете благословени и насърчени от това, което се е случило на другите хора, но не позволявайте техните преживявания да бъдат основанието на вашата вяра или вървене с Бога.

Като цяло, намираме, че „90 минути в Рая" от Дон Пайпър и „Раят е истински" от Тод Бърпо са най-истинни и правдоподобни от всички съществуващи книги. Пайпър и Бърпо изглежда подхождат към въпроса със смирение и откровеност. Независимо дали виденията са били наистина от Бога или не, преживяванията изглеждат свръхестествени. Отново, въпреки това, четете със здравословна доза проницателност и отдаденост на Библията като абсолютният източник на истина.

Когато апостол Павел бил „занесен в рая", той „чу неизразими думи, които на човека не е позволено да изговори" (2 Коринтяни 12:4). Подобно, апостол Йоан (Откровение 10:3-4) и пророк Данаил (Данаил 8:26; 9:24; 12:4) били инструктирани да скрият аспекти от виденията, които получили. Би било твърде странно за Бог да кара Павел, Данаил и Йоан да се въздържат да разкриват неща от това, което им е открил, само за да даде дори по-големи видения след повече от 2000 години заедно с разрешението за пълно разкриване на хората днес. Ние заявяваме, че тези книги, които твърдят видения за и пътувания до рая и ада би трябвало да се разглеждат скептично и най-важното, библейски.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библейски основани ли са книги като „90 минути в Рая" и „23 минути в Ада"?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries