settings icon
share icon
Въпрос

Кои са двадесет и четиримата старци (24) в Откровение?

Отговор


Откровение 4:4 заявява: „И около престола имаше двадесет и четири престола, и видях, че на престолите седяха двадесет и четири старци, облечени в бели дрехи, и на главите им златни корони“. Книгата Откровение никъде не уточнява кои са двадесет и четиримата старци. Обаче, най-вероятно те са представители на църквата. Невероятно е те да са ангелски същества, както предполагат някои. Фактът, че те седят върху тронове, показва, че те управляват с Христос. Никъде в Писанието ангелите не управляват, нито седят на тронове. За Църквата, обаче, нееднократно се казва, че управлява и царува заедно с Христос (Откровение 2:26-27, 5:10, 20:4; Матей 19:28; Лука 22:30).

В допълнение, гръцката дума, преведена тук като „старци“, никога не се използва за наричане на ангели, а само за хора, в частност за мъже на определена възраст, които са зрели и способни да управляват църквата. Думата „старец“ била неподходяща за отнасяне към ангели, които не стареят. Техният начин на обличане също обозначава, че това са хора. Докато ангелите наистина се появяват в бяло, белите дрехи са по-често срещани при вярващите, като символизират праведността на Христос, отдадена на нас при спасението (Откровение 3:5,18; 19:8).

Златните корони, носени от старците, също обозначават, че това са мъже, а не ангели. Короните никога не са обещавани на ангелите, нито някога са виждани ангели да ги носят. Думата, преведена „корона“, тук се отнася за короната на победителите, носена от онези, които успешно са се състезавали и са спечелили победата, както е обещал Христос (Откровение 2:10; 2 Тимотей 4:8; Яков 1:12).

Някои хора вярват, че тези двадесет и четирима старци представляват Израил, но по времето на това видение Израил като цял народ още не бил изкупен. Старците не могат да представляват светиите от скръбта по същата причина – не всички още са били приели вярата по времето на видението на Йоан. Най-вероятната възможност е, че старците представляват грабнатата църква, която пее песни за спасението (Откровение 5:8-10). Те носят короните на победата и са отишли на мястото, подготвено за тях от техния Изкупител (Йоан 14:1-4).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са двадесет и четиримата старци (24) в Откровение?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries