settings icon
share icon
Въпрос

Какво е предсказанието на маите за 2012 година?

Отговор


Древните маи в своя календар, озаглавен „Дългото летоброене“, имат 21 декември 2012 като края на календара. „Краят“ на календара на маите води до много различни тълкувания. Някои го разглеждат като нищо повече от рестарт, началото на нов цикъл. Други гледат на него като датата за края на света (или поне някакъв вид световна катастрофа). Така, какво представлява календара на маите „Дългото летоброене“ и има ли някаква връзка с края на света?

Маите развили своя собствен календар („Дългото летоброене“) около 355 г.пр.н.е. Те можели да използват своите наблюдения и математически умения да изчисляват бъдещите движения на звездите на небето. Резултатът бил, че маите открили ефекта от трептенията на земята докато се върти около оста си. Това кръгово трептене причинява движенията на звездите да се променят постепенно на небето (ефект, наречен „прецесия“) в продължение на цикъл от 5 125 години. Маите също открили, че веднъж на всеки цикъл тъмният пояс в центъра на Млечния път (наречен „Галактически екватор“), пресича Елипсовидния (равнината на движението на слънцето през небето).

По време на годината на пресичането слънцето достига своето слънцестоене (кратък момент, когато положението на слънцето на небето е на своето най-голямо ъглово разстояние от другата страна на екваториалната равнина на наблюдателя) на 21 декември за северното полукълбо и 21 юни за южното полукълбо. По това време слънцестоенето се случва в същия момент на съвпадането на галактическия екватор с Млечния път. Годината, когато това се случва (по нашия грегориански календар), е 2012 г. н.е. и се е случило за последен път на 11 август 3114 г. пр.Хр. Тъй като митологията на маите проповядвала, че слънцето е бог, а Млечният път е портата към живота и смъртта, маите заключили, че това пресичане в миналото трябва да е било началото на сътворението. Йероглифите на маите изглежда обозначават, че те вярвали, че следващото пресичане (през 2012 г.) ще бъде някакъв вид край и ново начало на цикъл.

Всички така наречени „предсказания на маите за 2012 година“ не са нищо повече от крайно спекулативни екстаполации, основани на все още несигурни тълкувания на йероглифите на маите от учените. Истината е, че освен астрологическото приближаване, няма много знаци, че маите са предсказвали нещо особено относно събитията в тяхното далечно бъдеще. Маите не били пророци; те не били способни дори да предскажат собственото си културно изчезване. Те били големи математици и умели астономи, но също били брутално насилствен племенен народ с примитивно разбиране за природните феномени, подчинени на архаични вярвания и варварските практики на проливането на кръв и човешките жертвоприношения. Те вярвали, например, че кръвта на човешките жертви задвижвала слънцето и му давала живот.

Няма абсолютно нищо в Библията, което би представило 21 декември 2012 година като края на света. Библията никъде не представя астрономическите явления, които маите посочвали, като знак за последните времена. Би изглеждало непоследователно за Бог да позволи на маите да открият такава удивителна истина докато дължи в неведение многото старозаветни пророци за времето на събитията. Обобщено, няма абсолютно никакво библейско доказателство, че предсказанието на маите за 2012 година трябва да се счита за достоверно предсказание за съдния ден.

Също включено в древното предсказание на маите, че 21 декември 2012 година ще бъде краят на света, са следните теории: нашето слънце е бог; слънцето е задвижвано от кръвта на човешкото жертвоприношение; моментът на сътворението се случил през 3114 г. пр. н.е. (въпреки всички доказателства, че се е случило много по-рано); и видимото подреждане на звездите има някакво значение за всекидневния човешки живот. Като всяка друга лъжлива религия религията на маите търсела да възвеличи творението вместо Самия Творец. Библията ни казва за такива лъжепоклоници: „те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца“ (Римляни 1:25) и „понеже от създанието на това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото, човеците остават без извинение“ (Римляни 1:20). Да се приеме предсказанието на маите за 2012 година означава също да се отрече ясното библейско учение за края на света. Исус ни е казал: „А за оня ден или час никой не знае, нито ангелите на небесата, нито Синът, а само Отец“ (Марк 13:32).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е предсказанието на маите за 2012 година?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries