settings icon
share icon
Запитання

Якщо шлюб є таким складним, то чи слід мені навіть розглядати його?

Відповідь


«Шлюб у всіх нехай буде у великій пошані...» (Євреям 13:4; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Біблійний шлюб, який складається з одного чоловіка та однієї жінки, що з любові присвятили себе одне одному на все життя, є благородним і благочестивим інститутом. Тренди з’являються та зникають, і у світу є свої уявлення, але в Божому плані шлюб, як і колись, залишається будівельним блоком суспільства.

На жаль, деякі люди втрачають віру в інститут шлюбу. Дехто – навіть ті, що називають себе християнами, – відкидають шлюб як безглуздя, приречене закінчитися розчаруванням. Інші дотримуються думки, що брати на себе зобов’язання на все життя необачно, оскільки інша людина зміниться, і ми не знаємо, якою вона буде за двадцять, або навіть за п’ять років. Ця людина може стати зовсім іншою, тож чи зобов’язані ми дотримуватись обітниці, даної в юності?

Якби шлюб був призначений лише для задоволення особистих бажань чоловіка чи жінки, тоді й тільки тоді опис цих священних уз словом «безглуздя» міг би бути обґрунтованим. Але благочестивий шлюб не є егоїстичним. Шлюбна обітниця – це не довічне зобов’язання бути любимими. Це обітниця віддавати любов. Шлюб – це зобов’язання віддавати любов протягом усього життя. Це рішення жити заради блага улюбленої людини, стояти поруч і позаду неї. Віддавати, віддавати та ще раз віддавати – все, аж до свого власного життя (Ефесянам 5:25)!

Ще важливішим є те, що шлюб створив Бог, а не людина. Коли Він дав життя людству, поділеному на чоловіків і жінок, помістив їх в Едемі та поєднав разом у шлюбі, – в Нього був задум. Найголовніше призначення полягало в тому, що шлюб даватиме життя іншим людям, які славитимуть Його Ім’я та відображатимуть Його образ (Буття 1:26-28; 2:22-24). Розмноження людини було першим дорученням Господа Адаму та Єві у шлюбі. Шлюб – це перший і найфундаментальніший Його інститут, покликаний стати основою для сім’ї.

Окрім того, щоб належним чином і повною мірою відобразити Божу подобу, людство було створене в двох статях: «чоловіком і жінкою» (Буття 1:27). Шлюб є засобом, за допомогою якого дві статі найтісніше пов’язані між собою. Коли чоловік та жінка поєднані у шлюбі, разом вони відображають зв’язок Христа й Церкви (Ефесянам 5:22-32). Шлюб – це значно більше, ніж романтичне захоплення, дружній зв’язок чи статеві зносини. Віруючі знаходять істинне щастя у шлюбі одне з одним, коли Бог є їхнім главою. Так, медовий місяць закінчиться. Так, обоє з подружжя будуть дещо відрізнятися від того, як вони себе подавали одне одному на побаченнях. Так, рано чи пізно чоловік і дружина будуть розчаровані чимось одне в одному. Так, люди змінюються, і не завжди в кращий бік. Але в Бога був благий намір, коли Він створював шлюб, і Він сказав про нього: «дуже добре» (Буття 1:31). Він навіть використовує шлюб як метафору Своїх стосунків з народом (Осії 2:21-22).

Шлюб виявить слабкості кожної людини. Будуть випробування та труднощі. Обітниці перевірятимуться на міцність. Але ми керуємося вірою (2 Коринтянам 5:7). Шлюб є інститутом, який Бог заснував для людства. Якщо Він створив його, якщо Він задумав його для виконання Своїх цілей та якщо бере участь у ньому, то шлюб має бути нам на добре. Нам не слід відмовлятися від думки про одруження лише тому, що деякі люди не отримали від нього те, що очікували. Зрештою «блаженніше давати, ніж брати!» (Дії 20:35). Ті, хто з Божою благодаттю наслідують самопожертву Христа, визнають шлюб корисним. Це буде чогось вартувати – насправді, це буде вартувати всього! Але саме в самопожертві ми знаходимо найбільший сенс життя у Христі.

Усе це не означає, що кожний віруючий повинен одружуватися. Господь знає, що деяким людям краще цього не робити, і певні ситуації роблять шлюб небажаним (див. 1 Коринтянам 7). Самотня людина дарує жертовну любов іншими шляхами та так само відображає подобу Бога. Шлюб не призначений для всіх, але за своєю суттю це – благочестивий інститут, який слід поважати.

Шлюб не має бути нещасним, і він не буде таким, якщо ми зрозуміємо, яким він повинен бути згідно з Божим задумом, і будемо дотримуватися Його настанов. Благочестивий біблійний шлюб тривалістю у ціле життя надає можливість двом людям благословляти одне одного та свою сім’ю в Ім’я Ісуса Христа. Наш Господь із радістю благословив весілля Своїх друзів у Кані (Івана 2:1-5), і Він так само благословляє шлюбний союз сьогодні.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якщо шлюб є таким складним, то чи слід мені навіть розглядати його?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries