settings icon
share icon
Запитання

Коли відбудеться воскресіння?

Відповідь


Біблія чітко повідомляє, що воскресіння є реальністю і що все не закінчується цим життям. Хоча смерть – це кінець фізичного життя, з нею людське існування не припиняється. Багато людей помилково вважає, що матиме місце лише одне загальне воскресіння в останній час, але Біблія навчає, що буде не одне, а декілька воскресінь: одні люди воскреснуть до вічного життя на небесах, а інші – на вічне прокляття (Даниїла 12:2; Івана 5:28-29).

Першим великим воскресінням стало воскресіння Ісуса Христа. Воно задокументоване в кожному з чотирьох Євангелій (Матвія 28; Марка 16; Луки 24; Івана 20), цитується декілька разів у книзі Дії апостолів (Дії 1:22; 2:31; 4:2, 33; 26:23) і неодноразово згадується в посланнях до церков (Римлянам 1:4; Филип’янам 3:10; 1 Петра 1:3). Воскресінню Христа багато уваги приділяється у 1 Коринтянам 15:12-34, де зазначається, що понад п’ятсот людей бачили Його під час одного з появлень після воскресіння. Воскресіння Христа є гарантією для кожного християнина, що він також воскресне з мертвих. Воно також є підставою для впевненості віруючих, що всі люди, які померли, одного дня будуть підняті, аби постати перед справедливим судом Ісуса Христа (Дії 17:30-31). Воскресіння на вічне життя описується як «перше воскресіння» (Об’явлення 20:5-6), а воскресіння на суд і муки назване «другою смертю» (Об’явлення 20:6, 13-15).

Перше воскресіння церкви відбудеться під час підхоплення. Усі ті, хто повірив в Ісуса Христа в церковну добу та помер до Його повернення, воскреснуть під час підхоплення. Церковна доба почалась у день П’ятидесятниці та закінчиться, коли Христос повернеться, щоб забрати віруючих зі Собою на небо (Івана 14:1-3; 1 Солунянам 4:16-17). Апостол Павло пояснив, що не всі віруючі помруть, але всі зміняться, тобто, отримають нові тіла (1 Коринтянам 15:50-58). Християни, які будуть живими, і ті, що померли раніше, будуть піднесені, щоб зустрітися з Господом у повітрі та завжди перебувати з Ним!

Ще одне велике воскресіння відбудеться, коли Христос повернеться на землю (Його Другий прихід) наприкінці періоду лиха (або скорботи). Після підхоплення лихо є наступною подією, що слідує за церковною добою у Божественній хронології. Це будуть часи страшного суду над світом, який детально описаний у 6-18 розділах книги Об’явлення. Хоча всі віруючі церковної епохи будуть підхоплені, мільйони людей, що залишаться на землі, отримають у той час розуміння та повірять в Ісуса як свого Спасителя. На жаль, більшості з них доведеться заплатити за віру в Ісуса своїм життям (Об’явлення 6:9-11; 7:9-17; 13:7, 15-17; 17:6; 19:1-2). Ці віруючі в Ісуса, які помруть під час лиха, воскреснуть під час повернення Христа та царюватимуть із Ним тисячу років (Об’явлення 20:4, 6). Старозавітні віруючі, такі як Йов, Ной, Авраам, Давид і навіть Іван Хреститель (який був страчений до зародження церкви), також воскреснуть у той час. Ця подія згадується в кількох уривках зі Старого Завіту (Йова 19:25-27; Ісаї 26:19; Даниїла 12:1-2; Осії 13:14). В Єзекіїля 37:1-14 насамперед ідеться про возз’єднання народу Ізраїлю, із символічним використанням мертвих тіл, які повертаються до життя. Але, з огляду на лексику в цьому тексті, також не можна виключати і фізичного воскресіння померлих ізраїльтян. Знову ж таки, всі віруючі в Бога (старозавітної епохи) та всі віруючі в Ісуса (епохи Нового Завіту) матимуть частку в першому воскресінні, воскресінні до життя (Об’явлення 20:4, 6).

Може відбутися ще одне воскресіння в кінці Тисячолітнього царства – воно мається на увазі, проте ніколи прямо не згадується у Святому Письмі. Цілком можливо, що деякі віруючі помруть фізичною смертю під час тисячолітнього періоду. Бог сказав через пророка Ісаю: «З цього часу не буде вже юного днями й старого, який своїх днів не поповнить, бо сторокий помре як юнак, а грішник і в віці ста літ буде проклятий!» (Ісаї 65:20). З іншого боку, також можливо, що смерть у Тисячолітньому царстві торкатиметься лише нечестивих. У будь-якому разі, певні перетворення під час тисячолітнього періоду будуть необхідні, аби підготувати віруючих з їхніми земними тілами до вічного існування. Кожен віруючий повинен буде отримати нове, нетлінне тіло.

Із Біблії ми знаємо, що Бог знищить увесь цей світ, включаючи землю, за допомогою вогню (2 Петра 3:7-12). Це буде необхідно, щоб очистити Боже творіння від епідемії зла та тління, принесеної гріхом людини. Замість цього Бог створить нове небо та нову землю (2 Петра 3:13; Об’явлення 21:1-4). Але що буде з тими віруючими, які пережили лихо й увійдуть до Тисячолітнього царства у своїх земних тілах? А що буде з тими, хто народився під час тисячолітнього періоду, повірив в Ісуса і продовжуватиме жити у своїх земних тілах? Павло чітко свідчить, що кров і плоть, смертна та схильна до тління, не може успадкувати Боже Царство. Вічне царство населятимуть лише ті, хто матиме відроджені, славні тіла, непідвладні смерті (1 Коринтянам 15:35-49). Імовірно, що ці віруючі отримають славні тіла без необхідності вмирати. Коли саме це станеться – невідомо, але на думку багатьох богословів це має відбутися під час переходу від старої землі і всесвіту до нової землі та нових небес (2 Петра 3:13; Об’явлення 21:1-4).

Також відбудеться остаточне воскресіння, що, найімовірніше, торкнеться невіруючих, які померли у всі часи. Ісус Христос підніме їх із могил (Івана 5:25-29) після Свого Тисячолітнього царства (Об’явлення 20:5) і після знищення теперішніх землі та неба (2 Петра 3:7-12; Об’явлення 20:11). Це воскресіння описується Даниїлом як пробудження «тих, що сплять у земному поросі ... на наруги, на вічну гидоту» (Даниїла 12:2). Ісус його називає воскресінням на суд (Івана 5:28-29).

Апостол Іван побачив те, що відбуватиметься в майбутньому. Він «бачив престола великого білого, і Того, Хто на ньому сидів, що від лиця Його втекла земля й небо» (Об’явлення 20:11), що, вочевидь, є описом знищення вогнем усієї матерії, включаючи всесвіт і саму землю (2 Петра 3:7-12). Всі (невіруючі) померлі постануть перед цим престолом. Це означає, що вони воскреснуть після тисячолітнього періоду (Об’явлення 20:5). Вони матимуть тіла, які зможуть відчувати біль, але ніколи не помруть (Марка 9:43-48). Вони постануть перед судом і їхнє покарання відповідатиме їхнім ділам. Також буде відкрита ще одна книга – книга життя Агнця (Об’явлення 21:27). Ті, хто не буде знайдений у цій книзі життя, будуть укинені в «озеро огняне», а це і є «друга смерть» (Об’явлення 20:11-15). Немає згадок про те, що хтось, хто постане перед цим судом, буде записаний до книги життя. Швидше, ті, чиї імена є в книзі життя, стануть блаженними, що отримали прощення та взяли участь у першому воскресінні – воскресінні до життя (Об’явлення 20:6).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Коли відбудеться воскресіння?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries