settings icon
share icon
Запитання

Чи можна хотіти померти?

Відповідь


Багато людей, які страждають від невиліковних хворіб, болю, великого горя чи емоційного потрясіння, запитують себе, чи можна просто попросити Бога забрати їхнє життя. Чи є це видом самогубства? Чи забере Бог нас на небеса, якщо ми будемо молитися про власну смерть? І у зв’язку з цим виникає питання: чи є така молитва гріхом?

Бажання уникнути страждань – фізичних чи емоційних – абсолютно притаманне людині. Навіть Господь Ісус Христос молився: «Отче Мій, коли можна, нехай обмине ця чаша Мене… Та проте, – не як Я хочу, а як Ти» (Матвія 26:39). Це людська природа говорила в Ньому. Ісус знав, що чекало на Нього попереду на хресті, але, зверніть увагу, – Він цілковито підкорився волі Отця, як і в усьому іншому (Івана 5:30). У цій ситуації в Гефсиманії Христос підтвердив, що бувають випадки, коли треба потерпіти, і Він з готовністю страждав, бо такою була воля Отця.

Як віруючі ми завжди молимося: «Нехай буде воля Твоя!». Ніхто з нас не помре раніше призначеного нам часу. Давид підтверджує істину, що всі наші дні визначені Богом і ніщо не скоротить їх без Його волі: «…до книги Твоєї записані всі мої члени та дні, що в них були вчинені, коли жодного з них не було» (Псалом 138:16). Замість того, щоб молитися про смерть, краще просити в Господа сили й благодаті, аби гідно витерпіти будь-які страждання, і покластися на Бога у визначенні часу та обставин нашої смерті.

Страждати важко, але іноді найскладніше зрозуміти, чому так відбувається. Страждання принизливе, а ми не любимо бути приниженими чи слабкими та залежними. Але коли ми питаємо: «Чому я, Господи?», у відповідь ми можемо почути просто: «А чому ні?». Коли народжені згори віруючі страждають на цій землі, Бог має мету для цих страждань. Його плани й цілі є досконалими та святими, як і Він є досконалим і святим. Псалмоспівець говорить нам: «Бог – непорочна дорога Його» (Псалом 17:31). Якщо Божі шляхи непорочні, то ми можемо бути певні, що все, що Він робить і допускає, також є непорочним. Це може здаватися незбагненним для нас, але наші думки – це не Божі думки, як Він нагадує нам в Ісаї 55:8-9.

Апостол Павло страждав від «колючки в тілі» – певної недуги, подробиці про яку не повідомляються в Біблії, – та тричі благав Господа про позбавлення від неї. Але Бог, Який міг би вмить звільнити Павла від страждань, вирішив цього не робити. Ця «колючка» стримувала апостола від гордині, щоб він «через пребагато об’явлень не величався». Але Бог не залишив Павла знесиленим страждати на самоті. Господь запевнив його, що даної йому благодаті «досить» і що Він буде прославлений залежністю Павла від Його сили. Реакцією апостола на ці істини була радість за власну слабкість і страждання, тому що завдяки ним Бог прославлявся (2 Коринтянам 12:7-10). Отже, замість того, щоб намагатись уникнути будь-яких страждань через смерть, ми маємо покладатися на Бога. Його мета у стражданнях завжди буде приносити Йому славу та сприяти нашому благословенню.

Перебуваючи під сильним тиском страждань, іноді ми відчуваємо, що вже просто не витримуємо. Але Бог нагадує, що немає такого страждання чи випробування, яке хтось інший не зазнавав до нас. Інші віруючі мали болі, які не може полегшити сучасна медицина. Інші віруючі зазнавали переслідувань і вмирали болісною смертю від рук Божих ворогів. Інші віруючі були самотніми й покинутими; деякі з них були ув’язнені за свої свідчення. Отже, ми, звичайно, не одні. Але Бог завжди вірний, і Він не дозволить нам страждати чи бути випробуваними більше, ніж ми можемо витримати, а також дасть полегшення, щоб ми не занепадали духом (1 Коринтянам 10:13).

І, нарешті, відповісти на питання про те, чи є гріхом молитва про власну смерть, допомагають наступні слова: «А що не від віри, те гріх» (Римлянам 14:23). Інакше кажучи, якщо наше сумління говорить, що це є гріхом, тоді для нас це гріх. В іншому уривку зі Святого Письма сказано: «Отож, хто знає, як чинити добро, та не чинить, – той має гріх!» (Якова 4:17). Існує лише один гріх, здатний позбавити нас неба, – відкинення Господа Ісуса Христа як нашого Спасителя. Але благати Бога, щоб Він дозволив нам померти, також може бути гріхом, оскільки це вказує на брак віри. Найкраще молитися наступним чином: «Боже, Ти обіцяв підтримати мене у будь-якому випробуванні. Благаю Тебе полегшити мої страждання чи дати звільнення від них. Проте нехай на все не моя воля буде, а Твоя! Амінь!»

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи можна хотіти померти?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries