settings icon
share icon
Запитання

Як я можу зрозуміти книгу Об’явлення?

Відповідь


Ключем до тлумачення Біблії, особливо книги Об’явлення, є слідування правил герменевтики. Герменевтика – це наука про принципи тлумачення. Іншими словами, це шлях, яким нам слід тлумачити Святе Письмо. Ключовий принцип герменевтики полягає в тому, що вірші або уривки повинні сприйматися буквально, за винятком тих місць, де є чітке позначення того, що автор використовував фігуральну мову. Нам не слід шукати альтернативних значень речення, якщо його природне значення має сенс. Нам також не слід надавати символічного змісту Божому Слову, приписуючи значення словам або фразам, якщо є очевидним, що автор, під проводом Святого Духа, бажав, щоб вони сприймалися буквально.

Прикладом є 20-й розділ книги Об’явлення. Багато людей приписують різні значення тисячолітньому періодові, про який у ньому йдеться. Водночас, контекст не дає нам жодного приводу вважати, що згадана тисяча років має тлумачитись якось інакше, ніж як буквальний період в одну тисячу років.

Коротка схема книги Об’явлення викладена в 1-му розділі, вірш 19. У цьому розділі Христос, що воскрес і вознісся, розмовляє з Іваном. Христос говорить йому: «Отже, напиши, що ти побачив: і те, що є, і те, що має статися після цього». Речі, побачені Іваном, згадуються в 1 розділі. Те, «що є» (існуюче за часів Івана), описане в розділах 2–3 (послання церквам). Те, «що має статися після цього» (події майбутнього), зображено в розділах 4–22.

Висловлюючись загально, розділи 4–18 описують Божі суди над населенням землі. Ці суди призначені не для Церкви (1 Солунянам 5:2, 9). Церкву буде забрано перед цим із землі, під час події, званої Підхопленням (1 Солунянам 4:13–18; 1 Коринтянам 15:51–52). Розділи 4–18 описують «скрутні часи Якова» – лихо для Ізраїлю (Єремії 30:7; Даниїла 9:12; 12:1). Це також буде час, коли Бог судитиме невіруючих за їхнє повстання проти Нього.

Розділ 19 описує повернення Христа з Церквою, Його нареченою. Він переможе звіра й лжепророка й укине їх у вогняне озеро. В розділі 20 – Христос сковує сатану та кидає в безодню. Після цього Він встановить Своє царювання на землі, яке триватиме 1000 років. В кінці цього періоду диявол звільниться й організує повстання проти Бога. Незабаром він зазнає поразки та також буде вкинутий у вогняне озеро. Тоді відбудеться остаточний суд над усіма невіруючими, після чого і вони послідують за своїм проводирем.

Розділи 21 і 22 описують те, що називається вічністю. У цих розділах Бог говорить нам, якою буде вічність із Ним.

Книгу Об’явлення можливо зрозуміти. Бог би не давав нам цієї книги, якби її значення було повною таємницею. Аби розуміти книгу Об’явлення, слід тлумачити її буквально, де це можливо – вона говорить те, що має на увазі, і має на увазі те, що говорить.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як я можу зрозуміти книгу Об’явлення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries