settings icon
share icon
Запитання

Чому Бог допускає, щоб ми переживали випробування та нещастя?

Відповідь


Одним із найскладніших аспектів християнського життя є той факт, що ставши послідовниками Христа, ми не отримуємо імунітету від випробувань і нещасть. Чому добрий і люблячий Господь допускає, щоб ми переживали такі випробування, як смерть дитини, хвороби або травми нас самих чи наших близьких, фінансові труднощі, тривоги і страх? Адже якщо Він любить нас, то має оберігати від усього цього. Зрештою, хіба любити для Нього не означає робити наше життя якомога легшим і зручнішим? Насправді, ні. Біблія чітко навчає, що Бог любить тих, хто є Його дітьми, і робить так, що їм «усе допомагає на добре» (Римлянам 8:28). Тому це має означати, що випробування й нещастя, які Він допускає в нашому житті, є частиною цієї обітниці – що все допомагатиме на добре. Отже, віруючий має вбачати божественну мету навіть у труднощах.

Як і в усьому іншому, Божий план щодо нас полягає в тому, щоб ми уподібнювалися до Його Сина (Римлянам 8:29). Це – ціль кожного християнина, і все в житті, включаючи випробування і нещастя, призначено, щоб допомогти нам в досягненні цієї мети. Це є частиною процесу освячення, зосередження на Божих цілях і підготовки до життя в Його славі. Як цьому сприяють випробування, пояснюється у 1 Петра 1:6-7: «Тіштеся з того, засмучені трохи тепер, якщо треба, всілякими випробовуваннями, щоб досвідчення вашої віри було дорогоцінніше за золото, яке гине, хоч і огнем випробовується, на похвалу, і честь, і славу при з’явленні Ісуса Христа». Віра істинного віруючого буде випробовуватися, аби перевірити її реальність.

Випробування сприяють розвитку благочестивого характеру, а це дозволяє нам сказати разом із Павлом: «Але й хвалимося в утисках, знаючи, що утиски приносять терпеливість, а терпеливість – досвід, а досвід – надію, а надія не засоромить, бо любов Божа вилилася в наші серця Святим Духом, даним нам» (Римлянам 5:3-5). Ісус Христос дав нам чудовий приклад: «А Бог доводить Свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками» (Римлянам 5:8). Ці вірші розкривають аспекти Його мети щодо випробувань і нещасть як Ісуса Христа, так і наших. Терпіння зміцнює нашу віру. «Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, – в Ісусі Христі» (Филип’янам 4:13).

Водночас, нам не слід шукати виправдання труднощам, з якими ми стикаємося через власні помилки. «Ніхто з вас хай не страждає, як душогуб, або злодій, або злочинець, або ворохобник» (1 Петра 4:15). Бог прощає наші гріхи, бо вічне покарання за них було сплачене жертвою Христа на хресті. Проте нам все одно доведеться страждати від природних наслідків своїх гріхів і невірних дій у цьому житті. Але Бог навіть ці страждання використовує для Своїх цілей і для нашого блага.

Випробування й труднощі мають і мету, і винагороду. «Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали ... Блаженна людина, що витерпить пробу, бо, бувши випробувана, дістане вінця життя, якого Господь обіцяв тим, хто любить Його» (Якова 1:2-4, 12).

Переживаючи всі життєві випробування, ми наближаємось до перемоги. «А Богові дяка, що Він Господом нашим Ісусом Христом перемогу нам дав» (1 Коринтянам 15:57). Хоча ми й ведемо духовну боротьбу, сатана не має влади над віруючими у Христа. Бог дав нам Своє Слово, щоб направляти нас, Святого Духа, щоб підкріплювати нас, і перевагу у будь-який час звертатися до Нього де завгодно та молитися про все, що нас турбує. Він також гарантував нам, що «не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її» (1 Коринтянам 10:13).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог допускає, щоб ми переживали випробування та нещастя?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries