settings icon
share icon
Запитання

Що мав на увазі Ісус, сказавши: «…хай візьме свого хреста, та й іде вслід за Мною»?

Відповідь


Почнемо з того, чого Ісус не мав на увазі. Багато хто розглядає «хрест», як певний тягар, який вони мають нести у своєму житті: складні стосунки, невдячна робота, фізичне захворювання. Із гордістю, змішаною з жалістю до себе, вони кажуть: «Це – хрест, який ми маємо нести». Таке тлумачення не відповідає тому, що мав на увазі Христос, сказавши: «…хай візьме свого хреста, та й іде вслід за Мною» (Матвія 16:24; Марка 8:34; Луки 9:23).

Коли Він прямував на Голгофу, де мав бути розп’ятим, ніхто не думав про хрест, який Він ніс, як про символ тягаря. Для людини першого століття хрест означав лише одне: смерть у найболючіший та найпринизливіший спосіб, який лише могла винайти людина.

Дві тисячі років по тому християни розглядають хрест як символ викуплення, прощення, благодаті та любові. Але за часів Ісуса хрест не представляв нічого, крім болісної смерті. Оскільки римляни змушували засуджених злочинців нести свої хрести до місця розп’яття, це означало перенесення свого власного знаряддя страти, під вигуки й насмішки на шляху до смерті.

Тому «…хай візьме свого хреста, та й іде вслід за Мною» означає готовність померти, щоб слідувати за Ісусом. Це називається «померти для себе». Це – заклик до абсолютної капітуляції. Після Своїх слів про хрест, Христос продовжив: «Бо хто хоче спасти свою душу, той погубить її, хто ж за Мене свою душу погубить, той знайде її. Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить?» (Матвія 16:25-26; Марка 8:35-36; Луки 9:24-25). Хоча заклик важкий, нагорода є незрівнянною.

Куди би не йшов Ісус, Він приваблював до Себе натовпи. І хоча ці люди часто слідували за Ним як за Месією, їхній погляд на те, ким насправді був Месія та що Йому належало зробити, був спотворений. Вони думали, що Христос відновить царство. Вони вірили, що Він звільнить їх від гніту римських окупантів. Навіть Його учні вважали, що царство скоро настане (Луки 19:11). Коли ж Ісус почав навчати, що незабаром помре від рук юдейських проводирів та їхніх повелителів-поган (Луки 9:22), Його популярність упала. Багато шокованих послідовників відкинули Його. Воістину, вони не змогли «умертвити» свої власні ідеї, плани та бажання й обміняти їх на Нього.

Слідувати за Христом легко, коли життя проходить гладко; наша справжня відданість Йому виявляється під час випробувань. Ісус запевнив, що Його послідовники зазнають випробувань (Івана 16:33). Учнівство вимагає жертв, і Він ніколи не приховував цієї ціни.

У Луки 9:57-62 згадані три людини, які висловили бажали слідувати за Христом. Коли Він розпитав їх, то їхня відданість виявилась, у кращому випадку, неповною. Вони не врахували ціну слідування за Ним. Ніхто не бажав брати свій хрест і розпинати на ньому свої інтереси.

Тому здається, що Ісус відмовив їх. Як же це відрізняється від типової презентації Євангелія! Скільки людей відгукнеться на заклик: «Ідіть за Христом, і ви можете втратити друзів, сім’ю, репутацію, кар’єру і, можливо, навіть власне життя»? Кількість фальшивих навернень напевно би зменшилася. Проте саме такий заклик мав на увазі Ісус, кажучи «…хай візьме свого хреста, та й іде вслід за Мною».

Розглядаючи питання, чи готові ви взяти свій хрест, розгляньте наступні моменти:
«Чи бажаєте ви слідувати за Ісусом, якщо це означає втрату ваших близьких друзів?
«Чи бажаєте ви слідувати за Ісусом, якщо це означає відчуження від вашої сім’ї?
«Чи бажаєте ви слідувати за Ісусом, якщо це означає втрату вашої репутації?
«Чи бажаєте ви слідувати за Ісусом, якщо це означає втрату роботи?
«Чи бажаєте ви слідувати за Ісусом, якщо це означає втрату власного життя?

У деяких регіонах світу ці наслідки є цілком реальними. Але зверніть увагу, що питання сформульовані: «Чи бажаєте ви…?». Слідування за Христом не обов’язково припускає, що все це трапиться з вами, але чи бажаєте ви взяти свій хрест? Якщо у вашому житті настане момент, коли ви стикнетеся з вибором – Ісус або комфорт цього життя – що ви оберете?

Посвятити себе Ісусу означає щоденно брати свій хрест, відмовляючись від своїх надій, мрій, майна та навіть самого життя, якщо це необхідно для Його справи. Лише якщо ви охоче візьмете свій хрест, вас можна назвати Його учнем (Луки 14:27). Нагорода варта цього. Христос Сам втілив Свій заклик до смерті з даром життя в Ньому: «Бо хто хоче спасти свою душу, той погубить її, хто ж за Мене свою душу погубить, той знайде її» (Матвія 16:25).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що мав на увазі Ісус, сказавши: «…хай візьме свого хреста, та й іде вслід за Мною»?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries