settings icon
share icon
Запитання

Чи будуть небесні вулиці буквально із золота?

Відповідь


Небесні вулиці із золота часто фігурують у піснях і поезії, але знайти згадку про них у Біблії важче. Насправді, існує лише один уривок зі Святого Письма, в якому згадуються вулиці із золота, які будуть у святому місті, Новому Єрусалимі: «А вулиці міста – щире золото, прозорі, як скло» (Об’явлення 21:1-2, 21). Отже, чи йдеться в цьому вірші про те, що на небесах у буквальному розумінні будуть золоті вулиці? І якщо це так, то яке значення матимуть ці буквальні вулиці із золота?

Грецьке слово, перекладене як «золото», «chrusion», може означати «золото, золоті прикраси або позолота». Отже, переклад «золото» є вірним. Насправді, часто труднощі з тлумаченням виникають тоді, коли люди намагаються визначити, які частини Біблії сприймати буквально, а які – в переносному розумінні. Існує хороше правило щодо дослідження Біблії – сприймати все буквально, якщо немає сенсу у зворотному. А в цьому розділі Об’явлення Іван не просто викладає випадкові описові терміни. Усередині розділу зображено ангела, який тримає золоту тростину, щоб зміряти місто (в. 15), й Іван детально описує міський мур, збудований з яшми, а саме місто – із чистого золота (в. 18). Він також згадує, що підвалини міського муру прикрашені багатьма конкретними дорогоцінними каменями (в. 19-20). Отже, з огляду на ці особливості, опис золотих вулиць входить до загальної картини.

Якщо небесні вулиці зроблені із золота, то який у цьому зміст? Для початку, зверніть увагу на стан золота. Коли золото міститься в землі, воно перебуває в стані, неприйнятному для ювелірів. Його необхідно виплавляти для видалення домішок, щоб залишився лише чистий метал. Золото, яке Іван бачив на небесах, було такої якості, що воно здавалося прозорим, аби відбивати чисте світло сліпучої Божої слави. Здатність Бога очищати не обмежується лише золотом – Він очистить усіх, хто потрапить на Його небеса через кров Ісуса Христа. «Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний та праведний, щоб гріхи нам простити, та очистити нас від неправди всілякої» (1 Івана 1:9). За Божим задумом не лише Його святе місто буде сповнене чистоти – такими будуть і мешканці цього міста.

Деякі дослідники не підтримують ідеї, що небесні вулиці із золота є буквальними. Але, просто дивлячись на текст, наданий нам Богом в одкровенні Івана, стає очевидним, що немає жодних підстав сумніватися в цьому. Тим не менше, наша увага у вічності навряд чи буде зосереджена на земних багатствах. Хоча людина на землі прагне скарбів, таких як золото, одного дня вони стануть просто джерелом матеріалу для небесних вулиць. Незалежно від того, яку кількість дорогоцінного каміння чи матеріалу використано у фізичній конструкції небес, ніщо, ніхто й ніколи не матиме більшого значення, ніж Бог, Який нас любить і помер, аби спасти нас.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи будуть небесні вулиці буквально із золота?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries