settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про духовну боротьбу?

Відповідь


Існує дві основні помилки у питанні духовної боротьби: надмірне або недостатнє акцентування на ній. Деякі люди пояснюють кожен гріх, кожен конфлікт і кожну проблему присутністю демонів, яких необхідно виганяти. Інші ж цілковито ігнорують духовний світ, хоча Біблія вказує нам боротися проти духовних сил. Ключ до успішної духовної боротьби лежить у підтримці рівноваги згідно з ученням Біблії. Ісус інколи виганяв демонів із людей, а інколи зціляв їх, не згадуючи про присутність сил зла. Апостол Павло говорить християнам вести війну проти гріха в собі (Римлянам 6), а також проти зла (Ефесянам 6:10-18).

У Посланні до Ефесян 6:10-12 говориться: «Нарешті, мої брати, зміцняйтеся Господом та могутністю сили Його! Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських. Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби». Цей текст навчає нас кільком важливим істинам: 1) ми можемо боротися тільки з допомогою Божої сили; 2) нас захищають Божі обладунки; 3) наша боротьба – проти духовних сил зла у світі.

1. Найбільш переконливим прикладом цього є згадка про архангела Михаїла у Посланні Юди, вірш 9. Михаїл, який, очевидно, є наймогутнішим з усіх Божих ангелів, не докоряв сатані у своїй власній силі, але сказав: «Хай Господь докорить тобі!». В Об’явленні 12:7-8 записано, що в кінці часів Михаїл уразить сатану. І, тим не менше, у конфлікті з дияволом Михаїл докоряв його іменем і авторитетом Божим, а не своїм. Тільки завдяки нашим стосункам з Ісусом Христом ми як християни можемо мати авторитет над дияволом і його демонами. Тільки в Його Імені ми маємо силу.

2. У Посланні до Ефесян 6:13-18 описані духовні обладунки, надані нам Богом. Ми можемо протистояти злу з:

а) поясом правди;
б) бронею праведності;
в) готовністю благовістити світові;
г) щитом віри;
д) шоломом спасіння;
е) мечем духовним;
ж) молитвою.

Чим є ці елементи обладунків для нашої духовної боротьби? Ми маємо говорити правду на противагу диявольській брехні. Ми повинні покладатися на те, що ми названі праведними через жертву Христа за нас. Нам слід нести Благу Вістку, не звертаючи уваги на опір. Ми повинні бути непохитними у своїй вірі, незважаючи на те, наскільки сильні атаки проти нас. Наш найвищий захист у запевненні про наше спасіння й у тому факті, що духовні сили не зможуть його відібрати. Нашою обвинувальною зброєю має бути Слово Боже, а не власні міркування та відчуття. Ми маємо наслідувати приклад Ісуса, визнаючи, що деякі духовні перемоги можливі тільки за допомогою молитви.

Ісус – наш найвищий приклад у духовній боротьбі. Погляньте, як Ісус чинив при прямих атаках сатани: «Потому Ісус був поведений Духом у пустиню, щоб диявол Його спокушав. І постив Він сорок день і сорок ночей, а вкінці зголоднів. І ось приступив до Нього спокусник, і сказав: «Коли Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами!» А Він відповів і промовив: «Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих». Тоді забирає диявол Його в святе місто, і ставить Його на наріжника храму, та й каже Йому: «Коли Ти Син Божий, то кинься додолу, бо ж написано: «Він накаже про Тебе Своїм Анголам, і вони на руках понесуть Тебе, щоб об камінь коли не спіткнув Ти Своєї ноги». Ісус відказав йому: «Ще написано: Не спокушуй Господа Бога свого!» Знов диявол бере Його на височезную гору, і показує Йому всі царства на світі та їхнюю славу, та й каже до Нього: «Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!» Тоді каже до нього Ісус: «Відійди, сатано! Бо ж написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!» Тоді позоставив диявол Його. І ось Анголи приступили, і служили Йому» (Матвія 4:1-11). Найкращий метод боротьби проти сатани – це спосіб, продемонстрований нам Ісусом, який полягає в цитуванні Святого Письма, тому що диявол не може протистояти мечу Духа, Слову Живого Бога.

Хорошим прикладом того, як не слід вести духовну боротьбу, є сім синів Скеви. «Дехто ж із мандрівних ворожбитів юдейських зачали закликати Ім’я Господа Ісуса над тими, хто мав злих духів, проказуючи: «Заклинаємо вас Ісусом, Якого Павло проповідує!» Це ж робили якісь сім синів юдейського первосвященика Скеви. Відповів же злий дух і сказав їм: «Я знаю Ісуса, і знаю Павла, а ви хто такі?» І скочив на них чоловік, що в ньому злий дух був, і, перемігши обох, подужав їх так, що втекли вони з дому нагі та поранені» (Дії 19:13-16). У чому була проблема? Адже сім синів Скеви використовували ім’я Ісуса! Цього не достатньо. Вони не мали зв’язку з Ісусом, тому в їхніх словах не було жодної сили чи авторитету. Вони покладалися на методику. Вони не покладались на Ісуса і не застосовували Слово Боже у своїй духовній боротьбі. В результаті вони отримали принизливий урок. Будемо вчитися з їхнього плачевного прикладу і вести духовну боротьбу згідно з Біблією.

На завершення, якими є ключі до успіху в духовній боротьбі? Перш за все, ми маємо покладатися на силу Бога, а не на свою власну. По-друге, нам слід говорити в Ім’я Ісуса, а не у своє. По-третє, нам необхідно захистити себе зброєю Бога. По-четверте, вести боротьбу мечем Духа – Словом Божим. І, врешті-решт, ми маємо пам’ятати, що, хоча ми і ведемо духовну боротьбу проти сатани і його демонів, не кожен гріх чи проблема викликані присутністю демона, якого необхідно виганяти. «Але в цьому всьому ми перемагаємо Тим, Хто нас полюбив» (Римлянам 8:37).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про духовну боротьбу?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries