Чи існують споріднені душі насправді? Чи є в Бога для нас одна єдина конкретна людина, з якою ми маємо одружитися?



Запитання: Чи існують споріднені душі насправді? Чи є в Бога для нас одна єдина конкретна людина, з якою ми маємо одружитися?

Відповідь:
Популярна думка про «споріднені душі» полягає в тому, що кожній людині призначена інша, яка є для неї «ідеальною парою». Якщо ж одружитися з кимось іншим, крім цієї спорідненої душі, то ви ніколи не будете щасливими. Чи відповідає Біблії це поняття про споріднені душі? Ні. Така концепція часто використовується як привід для розлучення. Люди, незадоволені своїм шлюбом, іноді стверджують, що одружилися не зі спорідненою душею, тому вони, таким чином, змушені розлучитися та продовжити пошук тієї істинної ідеальної пари. Це ніщо інше, як виправдання, абсолютно небіблійне виправдання. Якщо ви перебуваєте у шлюбі, людина, з якою ви одружені, і є вашою другою половинкою. У Марка 10:7-9 говориться: «Покине тому чоловік свого батька та матір, і стануть обоє вони одним тілом, – тим-то немає вже двох, але одне тіло. Тож, що Бог спарував, – людина нехай не розлучує!». Чоловік і дружина з’єднані, «одне тіло» – тобто, споріднені душі.

Шлюб не завжди об’єднує та приносить радість, як парі би цього хотілося. Чоловік і дружина можуть не мати бажаної фізичної, емоційної та духовної єдності. Проте навіть у такому випадку чоловік і дружина залишаються спорідненими душами. Парі в такій ситуації необхідно працювати над розвитком справжньої єдності між собою. Підкоряючись вченню Біблії про шлюб (Ефесянам 5:22-33), пара може розвивати близькість, любов і відданість, включаючи обіцянку ставати «одним тілом». Незалежно від того, наскільки негармонійним є чийсь шлюб, Бог може подарувати зцілення, прощення, відновлення, справжню сімейну любов і гармонію.

Чи можливо одружитися з невідповідною людиною? Якщо ми віддаємо себе Богові та шукаємо Його керівництва, то Він обіцяє направляти нас: «Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся! Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки» (Приповісті 3:5-6). Зміст цього тексту в тому, що якщо ви не будете надіятися на Господа всім своїм серцем, схиляючись до власного розуміння, то можете піти в невірному напрямку. Так, це можливо – через непокору й відсутність близького спілкування з Богом – одружитися з людиною, яку Він для вас не планував. Проте, навіть у такому випадку, Бог має найвищу владу і все контролює.

Навіть якщо шлюб не відповідав Божому бажанню, він усе ще перебуватиме під Його суверенною волею та залишатиметься частиною Його досконалого плану. Бог ненавидить розлучення (Малахії 2:16), і «шлюб не з тією людиною» ніде не згадується в Біблії як підстава для розлучення. Твердження «Я одружився не з тією людиною і ніколи не буду щасливим, поки не знайду свою справжню половинку» суперечить Біблії з двох причин. По-перше, цим людина стверджує, що її невірне рішення змінило Божу волю та зруйнувало Його плани. По-друге, вона заявляє, що Господь не здатний зробити проблемний шлюб щасливим, міцним і успішним. Ніщо не може порушити Його найвищу волю. Він може взяти будь-які дві людини, якими би невідповідними вони не були, та перетворити їх на пару, в якій вони ідеально підходитимуть одне одному.

Якщо ми будемо підтримувати близьке спілкування з Богом, Він вестиме та направлятиме нас. Якщо людина ходить з Господом і по-справжньому шукає Його волі, то Він приведе цю людину до її половинки, яку Він для неї запланував. Бог приведе нас до нашої «спорідненої душі», якщо ми будемо коритися та слідувати за Ним. Однак бути спорідненими душами – це, водночас, і стан, і практика. Чоловік і дружина є спорідненими душами, тому що вони – «одне тіло», поєднані духовно, фізично та емоційно. Проте на практиці відбувається процес втілення цієї спорідненості душ у щоденній реальності. Істинна єдність споріднених душ можлива лише завдяки реалізації біблійної моделі шлюбу.


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи існують споріднені душі насправді? Чи є в Бога для нас одна єдина конкретна людина, з якою ми маємо одружитися?