settings icon
share icon
Запитання

Якими є біблійні рішення проблем у шлюбі?

Відповідь


Шлюб – це найближчі стосунки, які лише можуть мати двоє людей; вони поступаються лише стосункам із Богом. Шлюб виявляє найкращі та найгірші сторони в більшості людей, оскільки дві різні людини намагаються жити як «одне тіло» (Матвія 19:6; Марка 10:8). Основою більшості проблем у шлюбі є егоїзм. Конфлікт виникає, коли один або обидва партнери живуть так, ніби їхні власні потреби мають найвищий пріоритет.

У Біблії є конкретні тексти, що стосуються поведінки як чоловіків, так і дружин. Ось деякі з них: 1 Петра 3:1-8; Колосянам 3:18-19 і Титу 2:3-5. І хоча у Филип’янам 2:3-13 безпосередньо не розглядаються питання шлюбу, цей текст містить чудовий рецепт для вирішення проблем у шлюбі. Даний уривок закликає нас наслідувати приклад Христа, коли Він відмовився від Своїх прав і привілеїв Божого Сина та прийшов на Землю як покірний слуга. У віршах 3 й 4 сказано: «Нічого не робіть наперекір чи з марнославства, але в покорі вважайте одне одного більшим за себе. Нехай кожний дбає не про себе, а про інших» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Застосувавши цю настанову до шлюбу, можна подолати практично будь-яку перешкоду.

Звернення за порадою до пастора або християнського сімейного консультанта також відповідає Біблії (Притчі 19:20). Сімейна консультація – це чудовий спосіб прояснити невірні уявлення про ролі у шлюбі, розглянути ситуацію з іншої позиції та зрозуміти відмінність між Божими і світськими стандартами.

Текст в Ефесянам 5:21-33 містить конкретні вказівки чоловікам і дружинам. Чоловік повинен любити свою дружину, «як Христос полюбив Церкву й віддав Себе за неї» (вірш 25). Така самовіддана любов створює атмосферу, в якій дружині легше підкоритися керівництву чоловіка. Якщо чоловік прагне виявляти любов до своєї дружини, а дружина – великодушно дозволяти своєму чоловікові керувати, то шлюб буде ефективним.

Також слід звернути пильну увагу на вірші, що передують конкретним вказівкам щодо шлюбу. В Ефесянам 5:18-21 написано: «І не впивайтеся вином, в якому розпуста, а наповнюйтеся Духом, повчаючи самих себе псалмами, урочистими та духовними піснями, співаючи і прославляючи у ваших серцях Господа, дякуючи завжди і за все Богові й Отцеві в Ім’я Господа нашого Ісуса Христа, підкоряючись одне одному в Христовому страху».

На підставі цього тексту всі християни повинні

• відмовитися від зловживання алкоголем

• сповнюватися Духом

• повчати одне одного

• співати псалми, урочисті й духовні пісні

• постійно поклонятися Господу в своїх серцях

• жити в дусі подяки

• підкорятись одне одному

Ми пропускаємо важливу істину, коли переходимо просто до вказівок щодо шлюбу, не застосовуючи практичних порад із попередніх віршів. Якщо кожен з подружжя застосовує ці істини у своєму особистому житті та прагне зробити свої стосунки з Господом пріоритетними, проблеми шлюбу відходять на другий план. Коли двоє посвячених християн прагнуть шукати Божої волі, незважаючи ні на що, то не буде проблем, з якими вони не зможуть упоратися.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якими є біблійні рішення проблем у шлюбі?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries