settings icon
share icon
Запитання

Що таке молитва-занурення?

Відповідь


Із дев’яностих років минулого століття в різних гілках християнства спостерігається підвищена увага до містицизму. Перебуваючи в безпосередній близькості до езотерики, цей містичний досвід збільшує розділення між «фактичною вірою» та «вірою почуттів», погрожуючи підмінити здорове біблійне вчення таким, що керується емоціями. Молитва-занурення є однією з таких містичних практик. Її описують як перебування в Божій присутності. Воно досягається за допомогою виконання кількох спокійних духовних пісень, набуття сидячого або лежачого положення та звершення коротких, простих молитов протягом тривалого періоду часу. Водночас розум має залишатися вільним від інших думок. Тоді, коли ви через певні фізичні вияви відчуєте присутність Бога, як наприклад, оніміння шкіри, відчуття тепла чи холоду або навіть ніжного подиху вітру, що проходить крізь ваше тіло, ви просто «занурюєтесь» у цю присутність.

Хоча для когось це може видатися дивним, цей досвід не відразу сприймається як щось погане. Однак еталоном, яким ми вимірюємо свій життєвий досвід, є Слово Боже (2 Тимофію 3:16-17), і лише розглянувши молитву-занурення в його світлі, ми бачимо, що їй бракує біблійної підтримки. У Святому Письмі ми не знаходимо моделі, якій відповідає даний вид молитви.

Біблійна молитва у своїй простій формі є закликанням імені Господнього (Буття 4:26), і в кожному випадку, який ми знаходимо у Письмі, описується спілкування з Богом. Молитва-занурення починається з цього ж, але швидко переходить у медитативний стан, схожий на транс. Саме цієї миті молитва-занурення втрачає зв’язок із Біблією й стає ближчою до практик Нью-ейдж або індуїзму.

Ніхто не заперечує, що відчуття Божественної присутності може бути найсильнішим досвідом, здатним змінити життя людини. Але Біблії суперечить не мета молитви-занурення, а її методика. Вона спрямована на отримання духовного досвіду Господньої присутності за допомогою містичних вправ. У цьому вона схожа на «споглядальну молитву» і споглядальну духовність, які однаковою мірою не відповідають Божому Слову. Справжня молитва – це розмова з Богом, що має на меті пізнання Його волі (1 Івана 5:14). Віруючий, який молиться згідно з Біблією, вже розуміє, що перебуває в присутності Господа (Псалом 139:7; Матвія 28:20; 1 Коринтянам 6:19; 1 Солунянам 4:8; 2 Тимофію 1:14), і йому не потрібно прагнути до будь-якого фізичного досвіду, щоб довести це.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке молитва-занурення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries