settings icon
share icon
Запитання

Що таке друга смерть?

Відповідь


Друга смерть згадується у книзі Об'явлення декілька разів і є синонімом вогняного озера. Це – «смерть» у сенсі відокремлення від Бога, Який дає життя. Її називають «другою», бо вона настає після фізичної смерті.

Текст в Об'явлення 21:8 найкраще пояснює другу смерть: «А лякливим і невірним, і нечистим, і вбивцям, і тим, які чинять розпусту та чари, ідолопоклонникам і всім неправдомовцям – їхня частка в озері, яке горить вогнем і сіркою, що є другою смертю» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

У трьох інших місцях цієї книги також згадується друга смерть. Перше – Об'явлення 2:11: «Хто має вухо, нехай слухає, що Дух промовляє до Церков: переможець не зазнає шкоди від другої смерті». У цьому вірші Ісус обіцяє, що віруючі («переможці» – див. 1 Івана 5:4) не потраплять до вогняного озера. Друга смерть призначена виключно для тих, хто знехтував Христом. Віруючі в Нього не мають боятися цього місця.

Далі, в Об'явлення 20:6, сказано про другу смерть відносно майбутнього періоду, званого Тисячолітнім царством: «Блаженний і святий той, хто має частку в першому воскресінні. Над ними друга смерть не матиме влади, але вони будуть священиками Бога і Христа; і будуть царювати з Ним тисячу років». У цьому вірші відзначені три важливі факти. По-перше, ті, що помруть за віру в Ісуса під час періоду скорботи, пізніше воскреснуть, щоб увійти в Тисячолітнє царство й перебувати з Ним. По-друге, ці мученики уникнуть озера вогняного або другої смерті. По-третє, вони царюватимуть із Христом.

Друга смерть також згадується і в цьому тексті: «А смерть і ад були вкинені у вогняне озеро. Це – друга смерть, озеро вогняне. І кого не знайшли записаним у книзі життя, той був укинений у вогняне озеро» (Об'явлення 20:14-15). Зрештою навіть смерть і пекло будуть укинені в огняне озеро. Крім того, кожна людина, яка не була записана у книзі життя, опиниться там. Цей стан буде остаточним і незмінним.

Отже, під другою смертю мається на увазі вогняне озеро, де люди, відокремлені від Бога своїм гріхом, перебуватимуть вічно. Слова про цей суд були записані у Святому Письмі як попередження та заклик до невіруючих шукати спасіння, пропоноване Ісусом Христом. Майбутнє покарання також має спонукати віруючих ділитися своєю вірою. Існує величезна різниця між вічною долею тих, хто знає Христа, і тих, хто Його не знає.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке друга смерть?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries